facebook
twitter

Икономика

Панелките в София са поскъпнали с 8%

Почти половината от купувачите предпочитат апартамент с централно парно
726
Илияна Кирилова
Цени според квартали Квартал цена в евро на кв. м Витоша 960 Студентски град 1 070 Кръстова вада 1 270 Манастирски ливади 1 010 Младост 4 - 1 080 Връбница 2 - 960

Средната цена на жилищата в София е нараснала с 11%, като при панелните жилища е отчетено повишение от 8%, а при монолитното строителство от 12 на сто. Това показват данни за деветмесечието на тази година на агенция „Явлена“.

Въпреки нарастващата цена на панелките намалява делът на закупените апартаменти от този тип за периода януари-септември. За сметка на това се увеличава делът на монолитните жилища, сочат данните на агенцията. Отбелязва се сериозен интерес към новопостроените жилища. От 10-15% през 2014 г. сделките нарастват до 30-35% от всички през 2018 г., отбелязва анализаторът на агенцията Младен Митов. Според него това се дължи на повишения интерес на купувачите към качествено строителство. 

Наскоро оповестени данни на "Бългериан пропертис" показват, че за третото тримесечие на годината 40% от закупените жилища се отопляват с ТЕЦ. 95% от сделките за продажба са в тухлени сгради, повечето от които ново строителство. Само 7% са с напълно обзаведени жилища.

През последите три години пазарът е движен главно от купувачи, които търсят жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел. Затова и интересът към по-малките имоти с една или две стаи намалява, докато расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Данните на "Явлена" показват, че средната площ на закупените жилища се е увеличила от 76 кв. м през 2014 г. на 82 кв. м през 2018 г. Средната цена на квадратен метър в столицата също расте от 766 евро на кв. м през 2014 г. до 1199 евро на кв. м в момента.

За периода януари-септември ипотечното кредитиране обхваща около 70% от сделките с имоти, което доближава пазара в София до европейския, отбелязва Митов. Сделките с имоти са се увеличили с 2%, докато ръстът при ипотеките достига 6%, сочат още данните.

Основните фактори при покупката или промяната на търсенето на купувачите са кварталът или районът, вътрешното разположение и наличието на паркомясто. Отблъскващи фактори са липсата на инфраструктура като училища и детски градини, както и на зелени площи, отбеляза наскоро Свобода Коджаманова, мениджър в консултантската компания Colliers International. Според нея нараства интересът към жилища извън София. В топ три на предпочитаните квартали се нареждат „Малинова долина“, „Младост“ и „Изток“. По наблюденията на  "Бългериан пропертис" в София най-популярните квартали остават "Витоша", "Студентски град", "Кръстова вада", "Манастирски ливади".

БАЛОН

Въпреки че в началото на годината Европейската централна банка и Европейската комисия отправиха предупреждение за опасност от балон на жилищния пазар, в края на 2018 г. той е балансиран както за купувачите, така и за банките, казва Младен Митов. Според него в момента няма предпоставки за балон на жилищния пазар. Докато през 2005-2008 г. цените на жилищата са нараствали с 25% на година, в периода 2011-2015 г. средният ръст достига 11%. В годините преди кризата заплатите са се увеличавали с 20% на година, а през 2018 г. повишението е 10%. Данните показват, че икономиката не прегрява, поради което не може да се говори за балон на пазара на жилищни имоти, смята той.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Карина Караиванова напуска КФН и България

19.02.2019

3138 18
Бизнесът: Наредбата за касовите апарати е опасна за икономиката

19.02.2019

1293 1
Петролът поскъпва към тримесечни върхове

19.02.2019

373 3

Коментари

JR

И през 2008-ма двупръсточелите вярваха, че кризата ще ни подмине... Ъхъм.

Augereau

Кво значи балон? В момента с една средна заплата в София може да се купи доста повече жилищна площ отколкото преди 10 години. Също така лихвите са 2-3 пъти по-ниски спрямо преди 10 години. Заплатите също се повишават с 9-10% на година от 6-7 години вече, а цените на жилищата се покачват от едва 3-4 години. 

Също така, с една месечна заплата в София може да се купи повече м2 жилище отколкото с една месечна заплата в множество други европейски столици - Атина, Лисабон, Будапеща, Париж, Мадрид, Виена, Белград. Заплатите там са по-високи, но цените са още по-високи (а в Белград заплатите дори са по-ниски, а цените по-високи). 

Та някой спец ако може да ми обясни какво точно стои зад мнението, че в София имотите са скъпи, че има балон и т.н. Ще съм благодарен. 

p_irgos

"Също така, с една месечна заплата в София може да се купи повече м2 жилище отколкото с една месечна заплата в множество други европейски столици - Атина, Лисабон, Будапеща, Париж, Мадрид, Виена, Белград."

Може ли да докажеш горните твърдения с факти?!!

Augereau

Мога, разбира се. Това е публична информация, която може да бъде проверена от сума ти различни източници. За да не ми скочи някой заради източника, който бих посочил, просто потърси средни заплати и цени на жилищата в съответните градове и си направи сам проучването. 
 

Solace

Основните фактори при покупката или промяната на търсенето на купувачите са кварталът или районът, вътрешното разположение и наличието на паркомясто. Отблъскващи фактори са липсата на инфраструктура като училища и детски градини, както и на зелени площи, отбеляза наскоро Свобода Коджаманова, мениджър в консултантската компания Colliers International. Според нея нараства интересът към жилища извън София. В топ три на предпочитаните квартали се нареждат „Малинова долина“, „Младост“ и „Изток“.

Как точно Младост се вписва в добрата инфраструктура и зелените площи? С двете нови детски градини (за сметка на няколко продадени преди това, които вече са частни училища) за последните 30 години? С нулата нови държавни/общински училища? С презастроения квартал, в който зелените площи вече са кът? 

Вярно е обаче, че панелките поскъпват - над 1000 евро реална цена на сделки

kaily
снимка на kaily

Отблъскващи фактори са липсата на инфраструктура като училища и детскиградини, както и на зелени площи

като например Малинова долина и Манастирски ливади, Витоша и Кръстова вада?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×