facebook
twitter

Икономика

Оградата срещу диви свине по румънската граница ще струва над 1 млн. лв.

Горските дежурят с пиратки и невъоръжени
1007
Сайт на МЗХГ
Зам.-министър Атанас Добрев нагледа вчера как се строи оградата срещу чумата по свинете.

Оградата по румънската граница, която трябва да спира преминаването на диви свине на наша територия заради епидемията от африканска чума по свинете, се оскъпява значително и стойността й ще надхвърли 1 млн. лв.  До момента са изградени над 110 от общо 133-километровото съоръжение, каза вчера заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на контролни проверки в района на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам. "Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип "Бруно" и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти. Цялата ограда се очаква да е готова през следващата седмица", допълни заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

Досега оградата е оскъпена близо 4 пъти спрямо първоначалните сметки на министерството. Само оградата струва около 400 хил. лв., а допълнителното подсилване със специална тел ще излезе още по-скъпо - поне 600 хил. лв. Така за оградата ще отидат над 1 млн. лева, съобщи Би Ти Ви в сряда. От репортажа на телевизията стана ясно, че на смяна по границата патрулират по около 100 души, оборудвани единствено с пиратки и фенерчета, невъоръжени и без радиостанции.

На граничните пунктове с Румъния вече са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо. Внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на агенцията по храните на граничните пунктове, обявиха още от земеделското министерство.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Африканската чума по свинете вече е съвсем близо до България

25.08.2018

398 14
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

538 3
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

829 8

Коментари

mi6osp.

 Защо властта строи на румънската граница ограда, за която на  всички е ясно, че няма да върши работа. Радио Ереван За да може премиерът да покаже, че в България има  чума.

К3006

От четиридесет години ловувам , но подобна простотия не бях виждал .Четири реда бодлива тел и спирала ,,Бруно" да спрат диво прасе .... горките прасета , за хората без коментар.

Авакум..

''От четиридесет години ловувам , но подобна простотия не бях виждал''

 

 

                 Вярно е . Просто трябва да се вземат едни пари и отчете дейност. И само който не е виждал диво прасе , може да разчита на тази ограда .

ИвКо

Ако пуснат ток по нея може и да върши някаква работа срещу някое задремало прасе, иначе става са за малки сърнички. Глиган даже няма и да я види, ще мине с такава скорост, че едва на километър в територията на България ще се усети че влачи тел и 15-20 колчета.

Kole
снимка на Kole

Аз пък си мислех, че границата на България с Румъния е Дунава, а 1 млн. лв за останалите 50 см е мафиотска далавера.

Мошеник

Ко прайм с плувците, особено при сегашното маловодие на Дунав?

aver4e
снимка на aver4e

Стърчащите между телта колчета ли са или кЮлчета ?

Доси

Откраднаха от нас 1 милион лева... отново...

S luncho6
снимка на S luncho6
ПО ДОБРЕ ДА ПОСТАВЯТ НАДПИСИ НА РУМЪНСКИ И БЪЛГАРСКИ, ПОДКАНЯЩИ ДИВИТЕ ПРАСЕТА ДА НЕ БУТАТ ТЕЛОВЕТЕ. ОБАЧЕ ЩОМ СА ДИВИ, НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЧЕТАТ???
buratinob

А колко по-просто и евтино щеше да бъде ако бяхме направили ограда около министерството на земеделието, да си вилнеят чиновниците само вътре и да не и знамават с глупости.?

Влез или се регистрирай за да коментираш