facebook
twitter

Икономика

Нено Димов отчете 4 пъти по-малко нарушения на Рилските езера

Природозащитници искат квота за туристи в района
182
БГНЕС

На фона на скандала с хорото в едно от Седемте рилски езера, което освети продължаващото съсипване на деликатната екосистема, екоминистърът Нено Димов отчете 4-кратно намаление на нарушенията в националния парк за последните пет години. "Много неприятен инцидент и организаторите ще бъдат санкционирани", коментира Димов пред Нова телевизия, но веднага след това прехвърли темата към разправиите на "Корал".

Екоминистърът влезе в тона на организатора, който твърди, че хорото е импровизирано от деца, влезли под въздействието на адреналина в езерото. Майки обаче от няколко дни пишат в социалните мрежи, че това е било предварително замислено и децата им са пратени насила във водата. "Атаката и омразата към децата бяха изненада за мен на фона на "Корал", където хора с коли и палатки създадоха сметище", коментира министърът. И призова да се сложи край на двойните стандарти - на едно място колите да не правят впечатление, а на друго - да правят. "Колите в Рила стигат до националния парк, а ние отговаряме за територията на парка и не допускаме коли там - нарушенията са намалели около 4 пъти за 5 години", заяви Димов. Той обаче не коментира предложенията на коалицията "За да остане природа в България", които поискаха да се вземат сериозни мерки за опазване на Седемте рилски езера, включително въвеждане на дневна квота за туристи, прекратяване на масовите прояви и изграждане на дървени пътеки в най-ерозиралите участъци. "Министерството се страхува от експертен дебат, който въз основа на добри практики от други страни да предложи решение на управлението на човешкото присъствие в района на езерата, и не предприема адекватни стъпки за опазването им", смятат природозащитниците.

БАНСКО

Няма влязло в сила решение на ВАС, което означава, че няма отменено решение на Министерския съвет. Така Димов коментира за пръв път становището на висшите магистрати, че в Пирин не могат да се строят нови писти и лифтове. Кабинетът обжалва решението на първата инстанция пред петчленен състав. Екоминистърът продължава да смята, че промените в плана за управление на парка не трябва да се подлагат на екологична оценка. "Самият съд казва в преамбюла на решението, че това е рамков документ, а рамков документ не подлежи на оценка", заяви Димов. На въпрос за констатираните от съда нарушения на законите за околната среда и биоразнообразието той се позова на еврокомисаря по околната среда Кармену Вела, който няколко пъти казал, че няма нарушение на европейското законодателство, а българското законодателство било изцяло хармонизирано с европейското.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

538 3
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

829 8
От 1 април касовият бон за гориво ще е с подробна информация

15.02.2019

235 4

Коментари

toshko1

Интересно как ще стане това с квотите. Подобни неща има в САЩ, но тук при всички подстъпи ли ще има пазачи, които да проверяват кой има разрешително? Защото от много места може да се достигнат езерата.

Влез или се регистрирай за да коментираш