facebook
twitter

Икономика

НАП продължава да мълчи какви данни са изтекли в интернет

3792
Илияна Кирилова
Шефката на приходната агенция Галя Димитрова, която в разгара на кризата с изтеклите лични данни бе в отпуск, така и не се ангажира кога всеки от засегнатите ще знае как точно е засегнат.

Националната агенция по приходите (НАП) продължава да мълчи по въпроса какви точно лични данни на над 4 милиона данъкоплатци са хакнати и изтекли в интернет. Приходната агенция обеща да предостави тази информация, след като пусна приложението си, в което всеки гражданин чрез своето ЕГН може да провери дали е сред потърпевшите. Справката обаче посочва единствено дали има изтичане на данни, но не и какви.

Шефката на приходната агенция Галя Димитрова така и не се ангажира кога НАП ще предостави по-подробна информация, като се оправда с работата на ИТ екипа, който преглеждал огромния масив от неправомерно разпространени в интернет данни с реалната база данни на агенцията. Преди две седмици от ведомството увериха, че от 80 милиона записа вече са прегледани 73 милиона, но работата по съпоставянето им с базата данни в НАП все още не е приключило. Тогава от данъчната агенция обявиха, че са установили 600 000 несъответствия, но не могат да кажат дали те се дължат на подправяне, или на заличаване на данни.

Междувременно за няколко часа в четвъртък бе ограничен достъпът до електронните услуги на НАП. Това се налагало заради подмяна на оборудване в Министерството на финансите, но не било свързано с НАП лийкс. 

В края на юли, няколко дни след хакерската атака, заради слабости в сигурността на информационните си системи НАП спря временно достъпа до 6 от своите електронни услуги за бизнеса и гражданите. След предприетите мерки по-късно част от тези услуги бяха възстановени. Ограничен остана единствено достъпът до справката за лицата, неоткрити на адрес, на които трябва да се връчат документи. Все още не работи и електронната услуга по възстановяването на ДДС на данъчно задължени лица, установени в страни извън ЕС. Именно през тази информационна система бе пробита базата данни на НАП.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Десислава Танева опроверга съмнения за консумирано опасно пилешко от Полша

06.12.2019

903 13
Москва отписала България като газов хъб

06.12.2019

673 11
Банкер съветва да не теглим заеми само заради ниските лихви

06.12.2019

583 4

Коментари

qqto

Пълни циркаджии. А затворените пари в софт и касови апарати 6 месеца ???

Влез или се регистрирай за да коментираш

×