facebook
twitter

Икономика

НАП подсеща 43 000 фермери да декларират субсидиите си

537

До края на април земеделските стопани трябва да декларират както доходите си от производството и продажбата на земеделска продукция през 2018 г., така и субсидиите, получени от Държавен фонд "Земеделие". Задължението да подават данъчна декларация се отнася за всички земеделски стопани - и регистрираните, и нерегистрираните.

Това напомни в понеделник Националната агенция по приходите (НАП). През лятото на миналата година от агенцията съобщиха, че близо 50 000 земеделски стопани са пропуснали да декларират получените субсидии и да платят 10% данък върху тях. Някои изобщо не са подавали данъчни декларации, което означава, че са укрили доходи и от стопанска дейност. Най-голям брой отклонения са направили земеделци от Кърджали, Хасково и Благоевград, бе обявено тогава.

В сегашната информационна кампания НАП са разпратили 43 000 електронни писма до земеделци, получили субсидии през 2018 г. Проведени са срещи и са раздадени брошури с подробни указания за данъчните и осигурителните задължения на стопаните. В резултат на това са декларирани над 170 млн. лв. "забравени" доходи, съобщиха вчера от НАП. 

Тютюнопроизводители обаче продължават да твърдят, че субсидиите, които получават от 2014 г. като държавна помощ, за да се откажат от тютюна и да преминат към друга дейност, не са облагаеми. От тези фермери НАП търси над 40 млн. лв. неплатен данък за последните пет години. Преди седмица премиерът Бойко Борисов обеща да има възможно най-дълго разсрочване на задълженията на тютюнопроизводителите. За неплатения данък вина има и фонд "Земеделие", през който се получават субсидиите. Фондът нито е предупредил фермерите, нито е удържал авансово десятъка при получаването им. Едва в началото на тази година се появи законова разпоредба, която задължи фонда да събира авансово налога и да го внася в хазната.


ПРОВЕРКА
Приходната агенция публикува също така адрес, на който земеделците могат да проверят точния размер на изплатените им суми през 2018 г. от Държавен фонд "Земеделие": https://seu.dfz.bg/seu/f?p=727:8160:::NO:8160. Електронната справка  е достъпна с ЕГН. Ако фермерите вече са подали данъчна декларация, но по някаква причина са пропуснали да посочат част от получените от ДФ "Земеделие" суми, могат да подадат коригираща декларация до 30 април 2019 г. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Има кандидати за летището край Стара Загора, обяви министър Караниколов

22.11.2019

173 2
„Ксерокс“ и „Хюлет-Пакард“: между обич и омраза

21.11.2019

497 5
Видеонаблюдение в данъчните складове за гориво

21.11.2019

275 3

Коментари

sega_reader

Ако приравним земеделците с правата на друга група, то няма нужда да подават въобще декларации. Вие сами ще се сетите коя е тая група. От къде накъде едни ще плащат, а други само ще ползват.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×