facebook
twitter

Икономика

Над 120 хил. души ще пострадат от правилата по пакет "Мобилност 1"

623
Снимка: Архив
Още през май тази година превозвачите излязоха на протест заради пакета "Мобилност". Той се проведе в София, в деня на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, в която участваха европейските лидери.

Текстовете, които в момента са заложени като промени в подготвяния от ЕС пакет "Мобилност 1", не са ясни. Те са дискриминационни за българските превозвачи. В този сектор у нас са заети 120 хиляди души, които ще пострадат. Това коментира Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи, вчера пред "България он еър".

Във вторник стана ясно, че повечето от неприемливите за България текстове са били одобрени от Съвета на Европейския съюз по транспорт. Това стана на среща на транспортните министри от ЕС в Брюксел въпреки възраженията на повечето от източноевропейските страни. Според новите правила шофьорите ще се връщат у дома поне веднъж на четири седмици, няма да имат право да спят в кабината и почивката ще е извън нея. Единствената промяна в споразумението е отпадането на задължителното връщане на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата. Недоволни от договореното в Брюксел, освен България, са още Унгария, Полша, Литва, Латвия, Ирландия и Малта. Български евродепутати декларираха намерения да блокират окончателното приемане на пакета "Мобилност 1".

Според Николайй Рашков, ако текстовете се приемат окончателно в този си вид, по-големите компании ще се преместят в Западна Европа, а по-малките и средните, които останат в Източна Европа, ще фалират. За българския транспортен бранш подготвяните правила са дискриминационни и непропорционални спрямо бизнеса, който се развива в Европейския съюз, каза вчера Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на превозвачите. "Ако един превозвач с пет камиона оперира в ЕС и на всеки 4 седмици водачите му трябва да се прибират в България, той ще трябва да организира първо камионът да бъде близо до летище, да бъде по възможност празен, а това невинаги е възможно. Оттам нататък този камион, като е на паркинг, трупа разходи от 50-100 евро на ден. Шофьорът  трябва да се придвижи от паркинга до летище, после да пристигне до София. Ако е от Варна, от София трябва да стигне до Варна и чак тогава да започне да почива 45 часа. Камионът ще бъде извън пазара 4-5 дни и ние точно в това виждаме дискриминацията”, обясни той.

Българските превозвачи са нежелани в Западна Европа, тъй като са конкурентоспособни, работят добре, на добри цени и имат нов автопарк, смята Мадлен Кавръкова, правен съветник към Съюза на превозвачите. "Търсят се някакви социални мотиви. Но всъщност няма нищо социално в това един шофьор да пътува хиляди километри, за да се върне в България, да почива тук 45 часа, след което отново да се върне в Западна Европа”, допълни тя.

Все още няма коментари

Още

С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

538 3
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

829 8
От 1 април касовият бон за гориво ще е с подробна информация

15.02.2019

235 4

Влез или се регистрирай за да коментираш