facebook
twitter

Икономика

Министър Аврамова неволно призна, че тол системата закъснява

МРРБ още не казва кои шосета ще бъдат платени
472
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Четири месеца преди старта на платената система за тежкия трафик цари хаос в подготовката.

Регионалният министър Петя Аврамова се оплете в разясненията си за тол системата. Тя увери, че изграждането върви по график и планираният за 16 август пуск ще се осъществи. Но същевременно призна, че тестването на тол системата все още не е започнало. От 15 май ще започнат проби на отделните елементи на сложната мрежа за събиране на пътни такси според изминатите километри, с нотка на оптимизъм съобщи Аврамова. Но тестовият период трябва да продължи поне 6 месеца, т.е. до края на годината, което означава, че срокът 16 август няма как да бъде спазен. Това дава повод на автотранспортния бранш да прави черни прогнози, че хаосът с електронните винетки в началото на годината ще е детска игра в сравнение с проблемите, които ще възникват при прибързан старт на новия начин за събиране на пътни такси за тежките камиони и автобуси. 

Въпреки че твърди, че работата върви по график, Аврамова обясни, че „много сме закъснели с въвеждането на тол системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са необходими за рехабилитация и изграждане на нови пътища, както и на магистрали". Тя обяви, че министерството и АПИ са влезли в диалог с браншовите организации и транспортните компании и скоро щяла да се появи карта на шосетата, за които тежките МПС-та  ще плащат на километър.

Намеренията на правителството са тoл такси да се cъбиpaт зa вcички клacoвe шосета - дори за третокласните.  Това означава към 18 000 км, или около 80% от пътната мрежа. 

Още не е ясно как министерството ще откликне на яростните критики срещу варианта, който предложи за тол тарифата. И превозвачи, и независими анализатори коментираха, че таксите в проекта са прекалено високи и ще предизвикат верижна реакция от масово поскъпване на стоки и услуги. Засега от МРРБ неясно успокояват, че на първо време ще се таксуват само ремонтирани шосета, които са в добро състояние. 

Междувременно превозвачи и работодатели продължават на настояват пускането на тол системата да се отложи до 2020 г. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разходите за данъци и осигуровки са нараснали с над 11% за година

20.11.2019

252
Депутатите подхващат промените в данъчните закони

20.11.2019

354 2
"Умни градове" с 5G мрежи догодина прогнозира министърът на транспорта

19.11.2019

368 9

Коментари

Нашенец

Данъкоплатъц, пък и всички граждани на страната са нападнати пряко или косвено от държавата за пари- нови касови апарати, нов софтуер във фирмите, одобрен от НАП,  тол системи. И мат,риалът седи и вика- хак му е на бизнеса. Той Шъ плати. Да ама утре мат,риалът ШЪ го осребри. С всяка такава мярка парите в джоба на чат,риала намаляват. Ма той е зает да се занимава с мръсната пяна от  сапунката с апартаментите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×