facebook
twitter

Икономика

КЗК отмени скандалната поръчка на БДЖ за нови влакове

Антимонополната комисия уважи жалбата на "Сименс" и потвърди, че търгът за 675 млн. лева е опорочен
601
СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Още при обявяването на обществената поръчка за новите влакове експерти откриха дефекти.

На фона на непрестанните скандали в БДЖ, довели до колективната оставка на ръководството на държавното предприятие, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени силно критикуваната  поръчка на БДЖ "Пътнически превози" за покупка на 42 нови мотрисни влака. До прекратяването по незаконосъобразност се стигна, след като водещи компании в производството на жп оборудване като "Сименс" и "Шкода" атакуваха в КЗК условията, поставени от възложителя.  Конкретното решение на КЗК е по жалбата на "Сименс" срещу заложени дискриминационни условия.  

Конкурсът за влаковете бе подготвян дълго, премина през необясними промени в заданието и бе обявен чак на 17 август с прогнозна стойност 675 млн. лв. без ДДС. Бившият шеф на холдинга БДЖ не спря да се хвали как новите мотриси ще променят облика на  предприятието, но се оказа, че поръчката е за бавни и тесни влакове. Сега заданието ще бъде "пренаписано", а конкурсът - рестартиран. 

БДЖ плати 100 000 лева на престижен консултант - Ernst & Young, за да изготви тръжната документация. Но после "творчески" промени някои условия. Още при публикуването на поръчката заваляха критики, че тя е опорочена, че е "скроена по мярка" за определен кандидат. В началото на септември компаниите "Сименс" и "Шкода" подадоха жалби в  КЗК. Последва ги и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation).

От решението на КЗК става ясно, че БДЖ трябва да плати на "Сименс" разходите по производството в общ размер на 5700 лв. Железниците имат право да обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

 

СЪС 100 КИЛОМЕТРА В ЧАС...

Първоначалната идея бе БДЖ да купи мотриси с по 350 места, развиващи скорост до 220 км/ч. Според  вече спряната поръчка обаче БДЖ търси машини, които развиват максимум 160 км и имат капацитет от 230 места. Записано е задължение на доставчика да осигури поддръжка на влаковете за период от 15 години. На по-ранен етап се говореше за двойно по-дълъг срок - 30 години. 

Все още няма коментари

Още

Президентът наложи вето върху промените в Закона за държавната собственост

27.05.2019

1198 17
Египет ще изнася ток в Европа

23.05.2019

1035 22
Собственици на малки ВЕИ преговарят с енергийния министър

23.05.2019

610 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×