facebook
twitter

Икономика

КЗК глоби с 2.57 млн. лв. фирма заради имитация на кафе

1026
Комисия за защита на конкуренцията
Имитация и оригинал.

Имитация на кафе донесе глоба от 2.57 млн. лв. на фирмата нарушител. Вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 6% от оборота й компанията "Бaлĸaм Гpyп" заради имитация на кафето Nova Brasilia, което според КЗК е пaзapeн лидep в Бългapия oт 2012 дo 2017 г. в ceгмeнтa "млянo ĸaфe". Санкция, но от 40 000 лв. има и за търговския партньор на нарушителя - компания "Aгpo Фyyдc Бългapия".

Жалбата е била подадена от производителя на Nova Brasilia - "Яĸoбc Дay Eгбepтc БГ", които се оплакали от почти идентичния вид на опаковката на фалшивото кафе. Цялостният външен вид на опаковката на имитацията заблуждава потребителите и може да повлияе негативно на конкурентната среда, изтъкват от КЗК.

Комисията е установила, че в периода от декември 2017 г. до момента "Балкам Груп" произвежда и разпространява на пазара по поръчка на "Агро Фуудс България" продукт кафе "Brazil Selection Gold", вакуум, мляно, 200 гр. с външен вид, имитиращ този на "Nova Brasilia".

Решението за външния облик на опаковката на кафето е изцяло и единствено на управителя на "Агро Фуудс България" - Веселин Механджийски, става ясно от решението на КЗК. В него се посочва, че ангажиментът, който "Балкам Груп" поема като страна по договора, достига единствено до ефективното производство на кафето, но не се разпространява до задължения или права за това дружество, касаещи нейното опаковане и етикетиране на готовата продукция. Съответно "Балкам Груп" не може да носи отговорност за претенции по повод етикетирането и правата върху интелектуална собственост, свързани с опаковките, става ясно от документите, свързани с решението на КЗК.

Двете фирми могат да обжалват глобата си пред административния съд в София.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ иска проверка на капитала за ЧЕЗ

19.04.2019

1997 11
И топлофикациите поискаха повишение на цените

19.04.2019

1233 18
Започва строителството на 56 км от "Хемус"

18.04.2019

5044 7

Коментари

Michael_P

Много неграмотно и поради това противоричиво написано.

 

Имитация на кафе донесе глоба от 2.57 млн. лв. на фирмата нарушител.

които се оплакали от почти идентичния вид на опаковката на фалшивото кафе.

 

опаковката на имитацията заблуждава потребителите и може да повлияе негативно

 

претенции по повод етикетирането и правата върху интелектуална собственост, свързани с опаковките

Michael_P

Разбрахте ли веднага, че проблемът е в етикетирането и правата върху интелектуалната собственост? А разбрахте ли кога възниква правото върху интелектуалната собственост? Тц! Не!

kempes

Кога е патентована оригиналната опаковка ?

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Отделен въпрос е как "Нова Бразилия" (най-долнокачествена индонезийска робуста) се превърна не само в най-продаваното кафе, но и в стандарт за истински хубаво кафе в България.
Дотам, че новият собственик "Якобс Дау Егбертс БГ" не смее да го подобри, макар да са съвсем наясно какъв боклук всъщност е.

Заявиха намерение много бавно и постепенно да добавят по малко арабика, та с течение на времето да се получи малко по-добър продукт.😂

Michael_P

В статията се внушава, че продуктът е "имитация на кафе" и "фалшиво кафе", което подлежи на доказване. Да се готвят адвокатите.

Да им помогна малко като лаик: "Brazil selection" директно внушава на потребителя, че са подбрани кафени зърна с произход Бразилия. "Nova Brasilia" внушава същото, но индиректно. Сега, ако след лабораторен анализ се окаже, че кафето не е от Бразилия, това е заблуждение на клиента.

След десет години в ЕС поне това трябваше да научат псевдо-журналистите.

kempes

Ако има някаква имитация, то очевидно е в опаковката.

дядо Илия

То пък "Нова Бразилия" е едно кафе - в Индонезия сигурно го водят фуражно!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×