facebook
twitter

Икономика

КЕВР увери, че цената на тока няма да се променя до юли

124
Илияна Кирилова
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Цената на тока за бита няма да бъде променяна от догодина, увери вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Коментарът му дойде по повод на появилите се опасения, че драстичните скокове в цената на индустриалния ток, регистрирани в последните седмици на борсата, ще се отразят и на цената за гражданите. 

По думите на Иванов най-рано през юни ще бъде направен анализ дали шоковото поскъпване на енергията, която се търгува на борсата, ще се отрази и на битовите сметки. Той напомни, че КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса. Цените на нея се определят от търсенето и предлагането, като този принцип е общовалиден за всяка енергийна борса в Европа и света. Отговорностите на енергийния регулатор са да проучва и следи за нарушения и злоупотреби, допълни шефът на КЕВР.

За спешни мерки призоваха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до КЕВР от асоциацията подчертаха, че цената на тока, която се търгува на платформите на Българската независима енергийна борса, е спекулативно и неоправдано висока. Увеличението в отделни дни достига до 350% спрямо прогнозираните от КЕВР средногодишни стойности. Шоковото поскъпване на индустриалния ток вече е принудило някои предприятия да намалят производственото, а други - да спрат спрат работата си.

От енергийния регулатор обаче заявиха, че ще са нужни поне 4 месеца, за да се проверят случаите и да се установи дали са основателни сигналите за извършени нарушения.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делегация на "Локхийд Мартин" договаря партньорство с БАН

21.02.2019

1041 17
Депутатите приеха оставката на Карина Кариванова без коментари

21.02.2019

813 7
EК вдига размера на глобите за България

21.02.2019

1692 17

Коментари

JR

А през юли отсичане на главите до кръста...

Billy-Joe Winchester

През юли ще са минали евроизборите. :-)

Хулиган

ПиАрът Иванов, изпълняващ по съвместителство функциите на регулатор, взема превантивни мерки.

След седмица-две почват да идват първите сметки от студените дни.

Голямото треперене на Дондуков започва...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restitu...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×