facebook
twitter

Икономика

Инфлацията през март нарасна до 3.6%

141

Цените на стоките и услугите през март са се увеличили с нови 0.1%, в резултат на което за една година поскъпването на живота вече достига 3.6%, показват данните на НСИ. Март е четвъртият пореден месец с ясно ускоряване на инфлацията, след като през октомври миналата година бе отбелязан рекорд от 3.7% на годишна база.

През март спрямо февруари най-значително са поскъпнали транспортните услуги - с 2.3%. Основна причина за това е вдигането на цените на бензините с 4.5%. Хранителните продукти като цяло са поскъпнали с 0.2%, като с най-голямо увеличение на цените са зелето - с 22%, пипера - с 11.7%, картофите - с 10.9%. Значително са поскъпнали още морковите и боба.
Поевтиняване през март е отбелязано при облеклото и обувките, съобщенията, развлеченията и културата.

В същото време хармонизираният индекс на потребителските цени, който е сравним с инфлацията в останалите държави от ЕС, показва по-ниски стойности - 2.8% годишна инфлация през март. Именно този индекс се следи за присъединяването на България към еврозоната. Той се изчислява при същата кошница от стоки и услуги и същите цени като обикновения индекс на потребителските цени, но при различни тегла. България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1.5 процентни пункта средногодишната инфлация в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация, напомня информационната агенция investor.bg. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на Европейската комисия.
 

Все още няма коментари

Още

КСБ: Цифровизацията в строителството е нулева

25.04.2019

347 6
Метрото ще тръгне от "Красно село" до края на годината

25.04.2019

1472 33
Днес се задават тапи по магистралите заради ремонти

25.04.2019

353 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×