facebook
twitter

Икономика

"Гражданска отговорност" напомпа инфлацията през август

Животът ни е поскъпнал с 3.5% за година, а растящите цени гарантират повече приходи в бюджета
704

Ценовият скок на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" през август с 50 лв. е една от причините за инфлацията през летния месец, когато обикновено цените падат. Автомобилните застраховки са поскъпнали с над 20% през миналия месец и тепърва ще оказват влияние върху общата инфлация в страната. Очакванията са вдигането на задължителните полици да продължи и в следващите месеци. 

Средното месечно поскъпване на живота през август е 0.1%, но спрямо същия месец на миналата година инфлацията е 3.5%, отчита НСИ. Това е рекордно високо ниво от 2014 г. насам. Инфлацията отново се завърна от началото на миналата година след почти тригодишен период на отрицателни стойности. За тази година бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 1.4%, която вече е почти двукратно надвишена. Това е и една от съществените причини за по-високите приходи в бюджета, които по данни на финансовото министерство към края на август са с 800 млн. лв. повече от планираното. 
Подобно и на предходните месеци поскъпването тази година идва основно от цените на горивата, някои видове храни и услуги като ВиК, транспорт, ресторанти и хотелски настанявания, съобщения. Така например заради по-скъпите горива, вследствие на по-високите цени на петрола и природния газ, транспортът в страната е поскъпнал с 0.6% през август и с цели 9% за последните 12 месеца.
Сред храните през август увеличение на цените има за брашното и хляба, както и за всички видове месо, прясно и кисело мляко, сирене. Обилните дъждове през юни и юли са причина за лошата реколта и високите цени на някои плодове и зеленчуци дори и през август. Дините и пъпешите са поскъпнали с над 10%, доматите с 3.2%, пиперът със 7.3%, зелето - със 7.6%, а зрелият лук - с 5.5%,

    НАДОЛУ

През август са поевтинели ябълките, краставиците, картофите, тиквичките, патладжанът и яйцата. НСИ отчита спад в цените на облеклата и обувките - за август спрямо юли с 3.3 и 4.8%, а за последните 12 месеца цените им са спаднали средно 1.5%. Спад в цените се отчита и за голяма част от стоките за обзавеждане на дома като мебели, печки, бойлери, почистващи препарати. През август кина и театри са поевтинели с 0.5%, а книгите - с 1.7%.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Карина Караиванова напуска КФН и България

19.02.2019

3232 18
Бизнесът: Наредбата за касовите апарати е опасна за икономиката

19.02.2019

1369 1
Петролът поскъпва към тримесечни върхове

19.02.2019

380 3

Коментари

Хулиган

Друга гражданска отговорност трябва да се въведе, за да се оправят работите...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/02/grajdan...

ppipi7766

И международното положение.?

Най-много ни попречи слабилността по време на европредЦедателството.

Както и тази преди и след.

trunk

Въпросът е кой напомпа" Гражданска отговорност"?

lisana

Trunk пита: Въпросът е кой напомпа" Гражданска отговорност"?

 

Как кой? Това отдавна се знае: 1. Делата за прогласяване нищожност на "Гражданска отговорност" 2. Делата срещу застрахователи, които отказват доброволно плащане или пък плащат недостатъчно 3. Комисионните на брокерите. 4. По-високата цена на Гражданската в страните с по-висок стандарт от българския.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×