facebook
twitter

Икономика

Граждани настояват с парите от синя и зелена зона да се строят паркинги

455
Илияна Кирилова
През ноември м.г. местата за паркиране в софийската синя и зелена зона бяха увеличени с 1/3, достигайки 28 000. 

Механизъм, с който Столичната община да бъде задължена да отчита прозрачно и да инвестира приходите от паркирането в синя и зелена зона, предлага гражданското сдружение „Спаси София”. Искането, което вече е внесено в общината, предвижда печалбата на дружеството „Център за градска мобилност” да се изразходва поравно в три направления. 34 на сто да се инвестират за изграждането на нови паркинги в центъра и кварталите, а с по 33 на сто да се правят подобрения в градския транспорт и да се изграждат и ремонтират тротоари, улици и улично осветление. Предложението е в центъра да се строят подземни или етажни паркинги под големи училищни дворове, в градски пространства или площади.

„Предложението ни гарантира, че наличният финансов ресурс ще се използва за водене на истинска транспортна политика, а гражданите ще знаят точно какво се подобрява с техните пари”, се казва в предложението. Според „Спаси София” в последните 10 г. не е построен нито един нов обществен гараж или многоетажен паркинг. „Това е ясен сигнал, че ръководството на ЦГМ не се справя с възложените му задачи и не може да управлява милионите, събрани от софиянци. Въпреки многобройните скандали, съмнения за корупция, нагласени поръчки новото ръководство на ЦГМ (от август 2016 г. изпълнителен директор е Христиан Петров – б.р.) продължава по старому. Изглежда, че никой не вижда проблем в непрозрачността на общинското дружество и начина, по който се разходват десетки милиони”, пише сдружението.

Според "Спаси София" годишните приходи на центъра възлизат на 50 млн. лв. От ЦГМ заявиха за „Сега”, че сумата е неточна и че постъпленията на дружеството са около 24 млн. лв. От там допълниха, че ще се запознаят с предложенията и ще излязат със становище по тях.   

Последният наличен годишен отчет на ЦГМ е за 2016 г. Според него постъпленията от „кратковременен престой, наказателен паркинг и други услуги” са 24.5 млн. лв., а по договор със СО центърът е получил още 22.3 млн. лв. Според документа печалбата за 2016 г. е почти 12 млн. лв. В него обаче няма информация как са изразходвани тези пари.

 

МИСТЕРИЯ

Изчезнал е барелефът на Джон Ленън от сградата на бившия Нотариат, съобщи Радио "Тангра мегарок”. След проверка е установено, че той не е откраднат, а е демонтиран, но не е известно от кого. За случилото се е сезиран кметът на район "Средец" Мария Ачкова, която е подала сигнал в Първо РПУ.  В последните месеци барелефът бе заграден заради ремонтните работи по „Граф Игнатиев”. От Столичния инспекторат са заявили, че нямат информация по случая. Строителната фирма GP Group пък знаела за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на извършвания от нея ремонт. От комисията за борба с корупцията, която се помещава в сградата, пояснили, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа. Шефът на комисията по култура в СОС Малина Едрева е заявила пред Медияпул, че барелефът е без документи, тъй като за поставянето му през 2010 г. нямало решение на общинския съвет.  Той обаче можел да бъде възстановен, тъй като авторът Петър Малинов пазел отливката.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Изграждането на интелигентната система по "Тракия" ще струва над 7 млн.лв.

19.03.2019

1402 13
Париж, Хонконг и Сингапур са най-скъпите градове в света

19.03.2019

410 19
Световните продажби на фалшиви и пиратски стоки надминаха 500 млрд. долара

18.03.2019

440 8

Коментари

Paco Pacov

Има резон. Изглежда логично. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×