facebook
twitter

Икономика

Гратисният период за шофиране без винетка изтече

Горещата линия на сайта все още не работи
134

Вчера изтече гратисният период без глоби на пътя заради шофиране без винетка, предупредиха от регионалното министерство. Той бе "отпуснат" заради фалстарта на електронната система за винетни такси. Наред с това изтече и срокът, в който трябваше да бъдат отстранени всички пречки и нередности около продажбата на електронни винетки. Въпреки това обаче експерти коментират, ще все още има проблеми.

Горещата линия на сайта на Тол.бг., който управлява системата, все още не работи. В предвиденото управление, в което трябваше да бъдат наети 900 души, в момента работят около 120, а в ИТ отдела, поддържащ интернет платформата, има назначен един специалист на постоянен трудов договор. Това коментира Диляна Дойчинова, експерт по маркетинг и комуникации пред БНР вчера. "И в Белгия, и във Франция, при въвеждането на тяхната тол система, на горещата им телефонна линия е имало за първите 10 дни по 400 оператори, които са отговаряли на въпроси. А при нас няма гореща линия", допълни тя.

Любомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира, че при въвеждането на винетките е имало „по-скоро организационни проблеми“, защото терминалите не са доставени навреме. "Винаги, когато се прави нова система за каквото и да е - винетки или нещо друго - би трябвало известно време да се остави да работят и старата система, и новата успоредно, защото така ще може да бъде тествана новата система", допълни той.

Около 6000 са точките в държавата вече, от които могат да бъдат закупени електронни винетки без безкрайните възможности на електронното пространство, цитира БНР регионалния министър. Става дума за мобилните приложения на А 1 и на BG TOLL, двата сайта vinetki.bg и bgtoll.bg. Електронни винетки се продават и на касите на някои от по-големите вериги бензиностанции в страната като „ЛУКойл“ и OMV. Там може да се плаща в брой или с дебитна или кредитна карта, както и с карта за гориво.

За пореден ден обаче без отговор останаха въпросите, които в."Сега" отправи към АПИ още в началото на годината: Какво възнаграждение получават партньорите на АПИ за разпространението и продажбата на винетки? Какви са финансовите условия? Ясно ли е кога КАТ ще има пълна връзка с тол системата и ще започне да глобява нередовните шофьори? Направени ли са предварителни тестове за натоварване на електронната система? Колко са назначените служители в тол системата? Колко автомобила се очаква да бъдат бъдат използвани от контролните органи в тол звеното и колко коли вече работят?

 

Все още няма коментари

Още

Счупена стрелка е причината за инцидента на гара Пловдив, твърди фирмата превозвач

17.02.2019

345 3
С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

581 3
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

859 8

Влез или се регистрирай за да коментираш