facebook
twitter

Икономика

"Фолксваген" отложи решението си за завод у нас за октомври

355
Досега България привличаше само производители на части за автомобилната индустрия. Предстои да видим дали ще имаме шанса у нас да се произвеждат цели автомобили.

"Фолксваген" отложи за късната есен решението къде да разположи своя нов завод в Източна Европа. Първоначално се очакваше бордът на директорите да обсъди въпроса през май, но вчера се разбра, че решението остава за следващото заседание - насрочено за октомври.
България остава в надпреварата за привличане на мощния инвеститор, като ще се конкурира единствено с Турция. Сърбия и Румъния отпаднаха от състезанието. На заседанието си във вторник шефовете на "Фолксваген" са взели решение да започнат конкретни преговори със София и с Анкара, обявиха световните агенции. Коментарите са, че засега няма ясен фаворит. 
Очакваната инвестиция ще надхвърли 1 млрд. евро, а плановете на автомобилния гигант са да произвежда в новия завод няколко марки като Skoda и Seat. "Фолксваген" оглежда две площадки у нас - в индустриална зона "Раковски" и терена на "Кремиковци".
Българското правителство обяви, че няма да коментира темата, тъй като преговорите с инвеститора изисквали тишина. През уикенда обаче президентът Румен Радев се похвали с принос в привличането на "Фолксваген" (разговарял с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който дал пълна подкрепа). С което предизвика критика от страна предшественика му на поста - Росен Плевнелиев, който обяви, че той има ключова роля в привличането на германската компания.

Турция също смята, че има добри шансове да привлече инвестицията, отбелязват агенциите. Според хамбургския социолог Ясар Айдън, цитиран от "Аугсбургер Алгемайне", турският вътрешен пазар е голям, производствените разходи - ниски, а кадрите - добре квалифицирани. Освен това поради ръста на безработицата в Турция по-лесно могат да се намерят достатъчно добре обучени хора.

 

НАГОРЕ

България се изкачи от 19-о на 18-о място в Manufacturing Risk Index - 2019 - световна класация, изготвена от консултантската компания Cushman & Wakefield. Проучването обхваща 48 държави, като оценява условията в тях за разполагане на производство на базата на 20 критерия в три категории - общи условия, оперативни разходи и риск. България традиционно присъства сред първите 20 държави благодарение на ниските оперативни разходи и добрите условия за индустриално производства, а през последните години се установи на картата на глобалните производители, особено в областта на автомобилните компоненти. "Свидетели сме не само на навлизането на нови компании, но и на разрастване на вече присъстващите", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър в Cushman & Wakefield Forton. Начело в световната класация за 2019 г. е Китай, следван от САЩ. Чехия заема най-високата за европейска страна шеста позиция. Напред са и Полша, Латвия и Унгария.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Главен съветник на Ердоган: Шансовете ни за Фолксваген нарастват

14.06.2019

3941 55
"Тесла" ще прави завод за 2 млрд. долара в Шанхай

19.10.2019

1132 5
"Юнайтед груп" е пред сделка за "Виваком"

18.10.2019

3463 8

Коментари

brejnev19

Някой трябва да напомни на правителството, че в България до избухването на демокрацията имаше КТА Мадара в Шуме - съвместно предприятие на Шкода тежкотоварни автомобили. Те се сглпбяваха там. Имаше персонал от над 3000 човека. Специалистите все още са там, макар и съкратени. Фолксваген купиха Шкода, но не знаят, че в едия джоб имат 50% от завод за тежки автомобили в България. Подскажете им и те няма да чакат до есента.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×