Quantcast

Медия без
политическа реклама

Еврохолд набра на борсата парите за покупката на ЧЕЗ България

07 Юли 2021

Финансовият и застрахователен холдинг Еврохолд България АД е привлякъл над 157 млн. лв. чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), което се проведе в периода 9 юни - 7 юли тази година. Близо 63 нови акции са закупили международни и местни инвеститори.

От холдинга подчертаха, че набраната сума е 24% по-голяма от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв. (332 млн. евро).   

Еврохолд предложиха на борсата малко над 79 млн. нови акции, всяка с цена от 2.5 лв. Инвеститорите са записали и платили 80% от предложеното количество или 63 млн. броя. Мажоритарният собственик на холдинга - Старком Холдинг АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще запази контрол в компанията с над 50% дял. Водеща американско дружество за дружество за управление на активи придоби 9% от капитала на Еврохолд и ще бъде третият по големина акционер в компанията след Старком Холдинг АД и финландския фонд KJK.           

Набраните средства от публичното предлагане ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, както и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане. “Ще подкрепим инвестиционната програма на новите ни дружества в енергийния сектор и ще се фокусираме върху подобряването на рентабилността на холдинга и разширяването на застрахователния ни бизнес”, коментира Кирил Бошов, председател на управителния съвет на Еврохолд България АД. 

Еврохолд ще използва набрания собствен капитал и осигуреното дългово финансиране за следващия етап от сделката с ЧЕЗ Груп, която трябва да приключи до 31 юли. Дълговото финансиране се осигурява от J.P. Morgan AG със синдикиран заем, който вече потвърден от големите международни банки, които участват в синдиката. 

Ключови думи:

Еврохолд, ЧЕЗ, сделка, борса

Още по темата