facebook
twitter

Икономика

Цялото ръководство на БДЖ подаде оставка

Таен доклад до ДАНС и напрежение довели до рокадата в железопътния холдинг
1156
Снимка: БГНЕС
Шефът на БДЖ Владимир Владимиров се счита за приближен до ГЕРБ, затова и не е ясно дали и колко време ще се задържи извън железниците.

Цялото ръководство на финансово затъналото дружество "Холдинг БДЖ" е подало оставки по искане на новия транспортен министър Росен Желязков. Да напуснат са поискали изпълнителният директор Владимир Владимиров и финансовият директор Филип Алексиев, които са членове на съвета на директорите, както и председателят му Велик Занчев. В момента той е и заместник-министър на транспорта и вероятно ще запази този си пост. 

Поводът за искането на Желязков били внесеният от Владимиров в ДАНС доклад за злоупотреби в железницата, за липса на комуникация и породилото се от това напрежение. Шефът на железниците сигнализирал за нарушенията, без да информира за това началника си - транспортния министър, а после излязъл в отпуск. Това ядосало Желязков, който още при приемането на поста обяви железниците за приоритет, писа Медиапул.

Вчера Желязков коментира, че ще разглежда исканията за оставки поотделно и решение за новите шефове на холдинга ще бъде обявено идната седмица. "Още със стъпването ми в длъжност финансовото състояние на БДЖ беше обсъдено с ръководството на холдинга. Бях уверен, че няма никакви индикации за проблеми в дружествата в рамките на холдинга", коментира той. Министърът назначил одитен доклад, но в медиите започнали да излизат притеснителни данни от него. "И до момента не разполагам с текста на този доклад. Такъв доклад до мен не е изпращан. Твърди се, че същият документ е изпратен и до ДАНС", каза още Желязков.

През последната година железниците получиха три бюджетни инжекции за 197 млн. лв. под формата на безлихвени заеми и държавно подпомагане. Въпреки това компанията трудно успява да се справи с финансите си, а съмненията за нагласени обществени поръчки продължават да витаят. Последният пример е от началото на октомври, когато Комисията за защита на конкуренцията спря търга за доставка на 42 нови влака за "Пътнически превози". Той бе с бюджет от 675 млн. лв., а условията по него бяха подложени на унищожителни критики от кандидатите. Жалби срещу тръжните правила в КЗК внесоха водещи световни производители на влакове - германският гигант "Сименс" - две жалби, "Шкода" и китайската държавна компания CRRC. 

Междувременно към края на септември резултатът на "Холдинг БДЖ" е печалба в размер на 314 000 лв. при загуба от 3.9 млн. лв. за същия период на 2017 година. Основните причини за подобряване на финансовия резултат са увеличените приходи от подписано споразумение с облигационерите за редуциране на наказателни лихви в размер на 1 млн. евро. Намалени са и разходите по лихви по просрочени плащания с 4.6 млн. лв., става ясно от финансовия отчет на компанията.

И докато холдингът отчита нищожна печалба, то "Товарни превози" на БДЖ така и не успяват да излязат на плюс. Все пак негативният финансов резултат се подобрява - от минус 3.3 млн. лв. през
2017 г. на минус 1.6 млн. лв. през 2018 г., т.е. подобрение с малко над 1.7 млн. лв. Причината за това са по-голямото количество транспортирани товари, както и продажбата на неоперативни активи, показва още отчетът.

С печалба от 3.4 млн. лв. на фона на 1.6 млн. лв. година по-рано се отчита и "Пътнически превози". Въпреки това приходите от превоз на пътници намаляват с 629 хил. лева спрямо същия период на 2017 г. Намаление бележат и постъпленията от жп карти.

 

КАРИЕРА
Показателна е кариерата на Владимир Владимиров, който е близък до ГЕРБ и e на практика несменяем в последните години въпреки скандалите в БДЖ. Той оглави железниците за първи път през 2011 г., а след това на два пъти бе отстраняван от поста - от правителството на Пламен Орешарски и от служебния кабинет на Огнян Герджиков. С всяко идване на ГЕРБ на власт обаче бе връщан обратно в холдинга.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Световните продажби на фалшиви и пиратски стоки надминаха 500 млрд. долара

18.03.2019

383 8
Световната банка ще получи държавна подкрепа за центъра за споделени услуги у нас

13.03.2019

496 7
Започна процедурата по избор на инвеститор за "Белене"

11.03.2019

630 7

Коментари

генек

Не са безработни - вече са шефове в неофициалната жп фирма, която ще приватизира БДЖ...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

sega_censored

Имам молба към Румяна Гочева, бихте ли проследили кариерите на тия хора и след време да ни запознаете какво развитие имат. Благодаря предварително.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×