facebook
twitter

Икономика

Цялото ръководство на БДЖ подаде оставка

Таен доклад до ДАНС и напрежение довели до рокадата в железопътния холдинг
1172
Снимка: БГНЕС
Шефът на БДЖ Владимир Владимиров се счита за приближен до ГЕРБ, затова и не е ясно дали и колко време ще се задържи извън железниците.

Цялото ръководство на финансово затъналото дружество "Холдинг БДЖ" е подало оставки по искане на новия транспортен министър Росен Желязков. Да напуснат са поискали изпълнителният директор Владимир Владимиров и финансовият директор Филип Алексиев, които са членове на съвета на директорите, както и председателят му Велик Занчев. В момента той е и заместник-министър на транспорта и вероятно ще запази този си пост. 

Поводът за искането на Желязков били внесеният от Владимиров в ДАНС доклад за злоупотреби в железницата, за липса на комуникация и породилото се от това напрежение. Шефът на железниците сигнализирал за нарушенията, без да информира за това началника си - транспортния министър, а после излязъл в отпуск. Това ядосало Желязков, който още при приемането на поста обяви железниците за приоритет, писа Медиапул.

Вчера Желязков коментира, че ще разглежда исканията за оставки поотделно и решение за новите шефове на холдинга ще бъде обявено идната седмица. "Още със стъпването ми в длъжност финансовото състояние на БДЖ беше обсъдено с ръководството на холдинга. Бях уверен, че няма никакви индикации за проблеми в дружествата в рамките на холдинга", коментира той. Министърът назначил одитен доклад, но в медиите започнали да излизат притеснителни данни от него. "И до момента не разполагам с текста на този доклад. Такъв доклад до мен не е изпращан. Твърди се, че същият документ е изпратен и до ДАНС", каза още Желязков.

През последната година железниците получиха три бюджетни инжекции за 197 млн. лв. под формата на безлихвени заеми и държавно подпомагане. Въпреки това компанията трудно успява да се справи с финансите си, а съмненията за нагласени обществени поръчки продължават да витаят. Последният пример е от началото на октомври, когато Комисията за защита на конкуренцията спря търга за доставка на 42 нови влака за "Пътнически превози". Той бе с бюджет от 675 млн. лв., а условията по него бяха подложени на унищожителни критики от кандидатите. Жалби срещу тръжните правила в КЗК внесоха водещи световни производители на влакове - германският гигант "Сименс" - две жалби, "Шкода" и китайската държавна компания CRRC. 

Междувременно към края на септември резултатът на "Холдинг БДЖ" е печалба в размер на 314 000 лв. при загуба от 3.9 млн. лв. за същия период на 2017 година. Основните причини за подобряване на финансовия резултат са увеличените приходи от подписано споразумение с облигационерите за редуциране на наказателни лихви в размер на 1 млн. евро. Намалени са и разходите по лихви по просрочени плащания с 4.6 млн. лв., става ясно от финансовия отчет на компанията.

И докато холдингът отчита нищожна печалба, то "Товарни превози" на БДЖ така и не успяват да излязат на плюс. Все пак негативният финансов резултат се подобрява - от минус 3.3 млн. лв. през
2017 г. на минус 1.6 млн. лв. през 2018 г., т.е. подобрение с малко над 1.7 млн. лв. Причината за това са по-голямото количество транспортирани товари, както и продажбата на неоперативни активи, показва още отчетът.

С печалба от 3.4 млн. лв. на фона на 1.6 млн. лв. година по-рано се отчита и "Пътнически превози". Въпреки това приходите от превоз на пътници намаляват с 629 хил. лева спрямо същия период на 2017 г. Намаление бележат и постъпленията от жп карти.

 

КАРИЕРА
Показателна е кариерата на Владимир Владимиров, който е близък до ГЕРБ и e на практика несменяем в последните години въпреки скандалите в БДЖ. Той оглави железниците за първи път през 2011 г., а след това на два пъти бе отстраняван от поста - от правителството на Пламен Орешарски и от служебния кабинет на Огнян Герджиков. С всяко идване на ГЕРБ на власт обаче бе връщан обратно в холдинга.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съветът на ЕС забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба

21.05.2019

1184 26
US производители на чипове също бойкотират Huawei

20.05.2019

7223 78
Цигарите вече са с уникални кодове срещу контрабанда

20.05.2019

618 1

Коментари

генек

Не са безработни - вече са шефове в неофициалната жп фирма, която ще приватизира БДЖ...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

sega_censored

Имам молба към Румяна Гочева, бихте ли проследили кариерите на тия хора и след време да ни запознаете какво развитие имат. Благодаря предварително.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×