facebook
twitter

Икономика

Цигарената контрабанда отново надхвърли 5%

На черния пазар никнат нови "марки" на незнайни производители
294
Снимка: Архив
Къде расте потреблението на контрабандни цигари Град трето тримесечие второ тримесечие в % Свиленград 32 10 Перник 16 10 Видин 14.7 9.5 Кюстендил 13.9 5.3 Благоевград 9.3 7.3

След хвалбите на премиера Бойко Борисов в края на септември, че незаконната търговия с цигари у нас е спаднала до 4.7%, нови данни показват лек ръст. През третото тримесечие на 2018 г. цигарената контрабанда се е увеличила с 0.6 на сто спрямо предходния период на годината и за деветте месеца делът й в потреблението е 5.3 на сто, сочи последният доклад на „Инициатива срещу незаконната търговия“, в която участват няколко големи тютюневи компании. В рамките на инициативата се прави измерване на мащабите на черния пазар у нас чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки. 

Оказва се, че положението рязко се влошава в Свиленград, който от години е лидер по дял на контрабандните цигари. Там продажбите на черно са скочили от 10% в края на юни до 32% в края на септември. И в Кюстендил тенденцията за същия период е негативна - измерен е скок от 5.3 до близо 14 на сто.

Все пак има и градове като Хасково, където пушеното на цигари с неплатени данъци и неясен произход намалява - от над 15% в началото на лятото до 10 на сто за третото тримесечие. В Асеновград, Велико Търново и Димитровград също има подобрение. 

Борисов се похвали, че страната е сред отличниците в ЕС по ниски нива на незаконна търговия с цигари. "И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е свит до около 5%, което е устойчива положителна тенденция вече повече от година" заяви той, цитиран в съобщението.

Резултатите от изследването показват, че част от популярните нелегални марки на пазара са едни и същи. Наред с това обаче, системно се появяват и нови брандове, които нямат аналог на легалния пазар и са създадени именно с цел незаконна търговия. Те излизат на пазара в цялата страна, заменяйки други предишни масово предлагани варианти. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.

По-високи нива от България, за същия период, са отчетени в съседните Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския регион. 

Компаниите от Инициативата призовават правителството да не допуска въвеждането на прекалени регулации в сектора, които биха създали рискове за стабилността на този пазар. Те припомнят, че от догодина предстои прилагането на мащабната система за маркиране и проследяване на всяка произведена в ЕС цигара. Очаква се тази мярка да смали контрабандата и да увеличи приходите от акцизи и ДДС в бюджета.

 

 

Все още няма коментари

Още

Делегация на "Локхийд Мартин" договаря партньорство с БАН

21.02.2019

508 11
Депутатите приеха оставката на Карина Кариванова без коментари

21.02.2019

690 7
EК вдига размера на глобите за България

21.02.2019

1587 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×