facebook
twitter

Икономика

Чиновници бавят над 1 година строителни книжа

50% от таксата за разрешителните да остават в съответния район, предлагат предприемачи
524
Снимка: БГНЕС
Предприемачите предлагат ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства да отпадне.

България още не може да се излекува от болестта "бюрокрация". В момента за изваждането на строителната документация за една жилищна сграда се чака повече от година. "Това е абсолютно недопустимо и ненормално, защото продуктът става скъп, бутиков и недостъпен", коментира вчера председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов. В сдружението са обединени 23 фирми, които представляват 55-65% от обема на строителството в София.

Пред в. "Сега" Шопов обясни, че проблемът е бил обсъждан с администрацията, която проявявала разбиране, но към момента няма каквато и да било промяна. Бизнесът пък се е превърнал в своеобразен куриер между Столичната община и отделните дирекции и звена, от които трябва да получи справки и удостоверения, които биха могли да се издадат електронно.

"Напълно е възможно цялата документация да се подава електронно - това не е хрумване или експеримент. Това се работи например в малка Македония или в Сърбия. Всеки от нашите администратори може да отиде и да провери как това функционира успешно. Тяхната работа много ще се улесни - сега се разхождат с едни папки, издирват преписки, които ги няма, тоест работата им няма да е толкова нервна, колкото е сега", каза още той. Шопов определи нормативната база в сектора като сложна и неясна. "В същото време хората остават с впечатлението, че всеки нов строеж е незаконен, което не е така", добави председателят на НАСП.

Според Красимир Шалев, член на Управителния съвет, има и друг проблем. Той даде пример с това, че цената на строителните разрешителни в някои райони достига до 250 000 лв., а дори част от парите не остават в съответния район, а постъпват директно в бюджета на общината. Затова според него е добре поне 50% от тези такси да остават в съответния район. "Хората вече не искат просто жилище, а такова с прилежаща инфраструктура. Доста сделки зависят от това дали в близост до сградата, която правим, ще има детска градина със свободни места в нея", посочи той. По сметки на асоциацията парите, които отиват в администрацията за една жилищна сграда от 3000 кв. м, достигали до 850 000 лв.


КРИТИКА

Предприемачите разкритикуваха остро жилищната стратегия, изготвена от правителството. "Жилищната политика трябва да е един от приоритетите на държавата. България е единствената страна, в това число включвам и Африка, където няма жилищна политика. В този документ няма ясна стратегия и план за развитие, каза вчера Шопов пред БНР. Според него проблемът трябва да се раздели на две - на съществуващия жилищен фонд, който трябва да бъде обновен, и на възможността за ново строителство. Законът за устройство на територията е променян над 84 пъти и очевидно не работи добре, след като е претърпял толкова корекции, изтъкват от асоциацията. Затова оттам предлагат регионалното министерство да го преработи изцяло, като го раздели на три части - градоустройство, инвестиционно проектиране и строителство. Намаляване или пълно отпадане на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства е друго предложение на предприемачите. Такава практика има в други страни и това ще направи жилищата по-достъпни, смятат те.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ иска проверка на капитала за ЧЕЗ

19.04.2019

1947 11
И топлофикациите поискаха повишение на цените

19.04.2019

1220 19
Започва строителството на 56 км от "Хемус"

18.04.2019

5021 7

Коментари

Evasion

за изваждането на строителната документация за една жилищна сграда се чака повече от година.

Това е случайност, която е съвсем в реда на нещата и  няма нищо общо със склоняване към корумпиране...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×