facebook
twitter

Икономика

Цената на природния газ спада от април

461

Цената на природния газ може да намалее от началото на април. Това сочи прогнозата на "Булгаргаз", оповестена в края на миналата седмица. Макар очакваното поевтиняване да е по-скоро символично, то прекъсва тенденцията от няколко поредни тримесечия на непрекъснато поскъпване на синьото гориво.

Според уведомлението на "Булгаргаз", което компанията е длъжна да оповести месец преди да подаде окончателно заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цената може да спадне с 0.22 лева на мегаватчас до 44.58 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е малко под половин процент - 0.49 на сто.

За последно обаче поевтиняване на газа е имало в последното тримесечие на 2017 г., след което започна непрекъснато движение нагоре, показва справка в сайта на държавния монополист. През миналата година синьото гориво поскъпна с около 34 на сто, което доведе до последователни увеличения и на цените на парното и топлата вода.

Прогнозното намаление на продажната цена се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ от внос през второто тримесечие на тази година, пише в съобщението на "Булгаргаз". Конкретно предложение ще бъде внесено в енергийния регулатор на 8 март. Каквото и да е то, КЕВР ще реши окончателно каква да е цената на газа в края на март.

И при сегашните цени отоплението, готвенето и подгряването на вода с природен газ вместо с ток излизат 2.5 пъти по-евтино, а в сравнение с нафтата - 2.7 пъти по-евтино, изчислиха неотдавна от "Овергаз мрежи". За апартамент с площ 70- 90 квадрата, който е газифициран, средната сметка за декември е 164 лева. За такова жилище разходите за отопление с ток са към 411 лева, а ако източникът на енергия е нафта, месечната сметка стига до 452 лева. Изчисленията за по-големи апартаменти - между 90 и 100 кв. метра, също показват предимство за газифицираните абонати. Средната сметка за такива жилища е 193 лева, ако ползват синьо гориво, 486 лева, ако са на ток, и 534 лева, ако се отопляват с нафта.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цвета Караянчева: България желае да продължи с проекта „Белене“

25.06.2019

1614 12
Роумингът за страните от Западните Балкани ще поевтинее от 1 юли

25.06.2019

1251 7
Азербайджан очаква да свърже газовата си система с хъба “Балкан”

24.06.2019

1259 8

Коментари

duzov

Мамка ви! 0,49% намаление, а храните и услугите ще се вдигнат с 10%!

 

ДВМТ герберасти прости!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×