facebook
twitter

Икономика

България забравя Черно море, гледа към Бяло

2279
Снимка: Светослав Терзиев
Кръглата маса бе открита от доц. Маруся Любчева, учредител на Черноморския институт.

Защо България показва слаб интерес към черноморското сътрудничество и предпочита да участва в други европейски формати, обясниха експерти и политици от опозицията, събрали се на кръгла маса в София. Организатор бе базираният в Бургас Черноморски институт, който формулира темата "Международна обстановка и сътрудничество в акваториите на Черно, Средиземно и Балтийско море - правни, икономически и екологични аспекти".

Изтъкнато бе, че България е пропуснала своя шанс по време на европредседателството си да засили интереса на ЕС към Черноморието, като продължава да участва по-интензивно в други формати като Източното партньорство на ЕС и инициативата  "Три морета", в които личи антируска насоченост. Цитиран бе премиерът Бойко Борисов, който досега само веднъж е изразявал интерес към Черно море чрез пожеланието да вижда в него яхти, а не бойни кораби.

Бившият посланик в Букурещ Валентин Радомирски видя в днешното състояние исторически причини, защото по време на националноосвободителните борби вниманието на обществото е било фокусирано повече към Бяло море. Отправен бе призив за политика на "син растеж", като се използват преди всичко ресурсите на Черно море, защото България няма друго море.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българският енергиен холдинг е с ново ръководство

19.07.2019

1107 8
НАП пуска мобилно приложение за проверка на данни

19.07.2019

2089 10
Франция и Германия са скептични за криптовалутата на "Фейсбук"

17.07.2019

376

Коментари

dobadoba

Нито дума за АМ Черно Море?..

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×