facebook
twitter

Икономика

Бизнесът поиска отлагане на тол таксите за догодина

Работодатели оспорват намерението камионите да плащат и за третокласни пътища
304
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В края на март регионалният министър Петя Аврамова и нейният заместник Николай Нанков представиха сценария за тол таксите.

Въвеждането на тол такси според изминатото разстояние за тежките камиони да се отложи поне до началото на следващата година. За това настояват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в разпространено в понеделник становище. Това става само 4 месеца преди планираното въвеждане на системата на 16 август и на фона на острите критики, които заваляха от страна на транспортния бранш по повод на предлаганите от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) цени на километър и определените за плащане пътища от републиканската пътна мрежа.

Въпреки че регионалното министерство и АПИ уверяват, че по въвеждането на тол системата вече се правели дори тестове, почти нищо не е ясно. Досега МРРБ показа само един сценарий за тол таксите, който според тях не бил окончателен вариант, така че все още не се знаят крайните цени на километър път. Освен това още няма карта, която да показва с точност кои пътища ще се облагат с такса. Големият абсурд е обаче, че у нас освен магистрали и първокласни пътища платени ще бъдат и някои второкласни и третокласни, смятат от КРИБ.

Системата все още не е готова и няма да бъде готова преди края на първото тримесечие на 2020 г. "По тази причина събирането на тол такси в аванс или на „зелено“ граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление", пишат още работодателите. В допълнение, за да се гарантира ефективността на системата, е задължително да бъде публикуван доклад за ефективността на системата след извършените 6-месечни тестове, описани по техническото задание към публичната процедура за тол системата. Така би трябвало да не се допуснат технически затруднения, които да доведат до блокирането на транспорта в България. Все още са пресни впечатленията от провала на старта на системата на електронните винетки и свързаната с този провал лавина от оставки в правителството, подчертават работодателите.

Обхватът на новата тол система е един от най-спорните моменти от предложението на АПИ и регионалното министерство. Предвижда се в началото да се плаща за над 10 000 км от магистралите, първокласна, второкласна и третокласна пътна мрежа, или за около половината от републиканските шосета. С парите от тол таксите се планирало да се подобрят и останалите около 10 000 км и за тях също да се плаща.

"В предложения обхват са включени 92% от първокласните пътища в страната, а с третокласните делът се равнява на 82% от цялата пътна мрежа, за които ще трябва да се плащат такси", опонират работодателите. От конфедерацията подчертават, че България ще е единствената държава в Европа, в която ще таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Същевременно страната ни е на първо място в Европа по транспортен дял на транзитен трафик (40%), който има най-голямо негативно влияние върху пътната мрежа. Затова от КРИБ настояват в обхвата на системата да бъдат включени само автомагистралите и онази част от първокласните пътища, които са част от трансевропейската пътна мрежа.

Още преди да стане ясно, че за третокласните пътища ще се изисква такса, превозвачите категорично заявиха, че няма да плащат, за да пътуват по неремонтирани и лоши трасета. Бившият вече регионален министър Николай Нанков тогава изтъкна, че в обхвата на системата няма да има нерехабилитиран път. Това говореше и тогавашният шеф на АПИ Светослав Глосов. На фона на тези обещания в края на март стана ясно, че дори и третокласни пътища, по които няма транзитен трафик, ще бъдат платени.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Теменужка Петкова изненадана от българските инвеститори за АЕЦ "Белене"

21.08.2019

2035 21
АПИ: Тол системата може да тръгне на 1 февруари

21.08.2019

334 7
Седем кандидат-инвеститори са заявили интерес към АЕЦ "Белене"

20.08.2019

1733 34

Коментари

JR

На кадрото изпъква министер-зам.министерът... Чудеса от приказния Му бантустан...🎃🎃🎃

Влез или се регистрирай за да коментираш

×