facebook
twitter

Икономика

"Бензиновите" поправки внесоха разкол сред петролния бизнес

770
Pixabay

Поправките в спорния закон за горивата, които са на път да бъдат отложени, доведоха до разкол в бизнес организациите. Само два дни след като икономическият министър Емил Караниколов обяви, че правителството ще поиска от депутатите да отложат за 1 юли влизането в сила на новите разпоредби, вчера от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) обявиха, че ще напуснат председателстваната от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), защото е подкрепила отсрочката на последното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. В същото време от Българската стопанска камара (БСК) настояха отлагането да бъде спряно.

Правителството се принуди да поиска отсрочка за спорните текстове под заплаха от протести по подобие на "жълтите жилетки" във Франция. Целта е в този петмесечен срок да се сформира работна група, която да разгледа всички искания на засегнатите страни. Поправките, които трябваше да влязат в сила от 28 януари, предвиждат нови тежки изисквания за дребните търговци на горива. Те трябва да разполагат с капитал от 1 млн. лв., да осигурят банкови гаранции от 20 000 лв. за всяка бензиностанция и др. Това обаче би довело до фалит голяма част от малките фирми в петролния бизнес, смятат от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Нещо повече - такъв монопол неизбежно ще доведе до повишение на цените, смятат от сдружението.

Вчера от БПГА, в която членуват най-големите фирми в бранша и която се оглавява от шефа на "ЛУКойл" Валентин Златев, се обявиха против отлагането на новите мерки. Именно петролната и газова асоциация горещо подкрепяше утежняването на изискванията за търговия с горива с мотива, че иначе ще се създаде среда за подхранване на сивия сектор. От асоциацията изтъкват, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш, и поискаха среща с премиера Бойко Борисов, с когото да обсъдят ситуацията.

Реално поправките в закона бяха наложени именно от петролната и газова асоциация и бяха прокарани през парламентарната комисия за контрол на приходните агенции за борба със сивата икономика и  контрабандата, чийто шеф е Емил Димитров-Ревизоро. Още при разглеждането на проекта се появиха обвинения, че той е силно лобистки и защитава единствено големите фирми в бранша.

Също вчера сходно становище изрази и Българската стопанска камара (БСК), според която в последно време "се наложи практиката на приемане, отмяна или отложено действие на закони под уличен или лобистки натиск". Според БСК отлагането на промените в закона би било "пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата".

 

РАЗВИТИЕ

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, в което членува дребният бизнес с петролни продукти, обвини кабинета и парламента, че са приели лобистки закон. Те заплашиха с протести като на "жълтите жилетки" във Франция и с блокади на границите, ако не се преразгледат въведените изисквания. Дребният бизнес бе подкрепен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която призова във вторник за отлагане на влизането в сила на закона. В сряда кабинетът реши да поиска от депутатите да се отложи влизането в сила на закона. Вчера проектът за законова промяна бе внесен в парламента, но обсъждането му не фигурира в дневния ред на днешното първо заседание на депутатите за тази година.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Огромeн брой къщи за гости са с нарушения и ще връщат европарите

15.11.2019

993 11
Над 31 000 души са получили помощи заради чумата по свинете

15.11.2019

189 8
Менда Стоянова: В началото на декември може да имаме бюджет за 2020 г.

10.11.2019

133 2

Коментари

Paco Pacov

Не е редно да се убива малкия бизнес така. Този закон малко намирисва на услуга на големите монополисти. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×