facebook
twitter

Икономика

Автобусни компании стягат протест срещу тол таксите

От бранша настояват да бъдат криминализирани превозите "на черно"
281
СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Няколко месеца преди старта на тол системата превозвачите още не знаят колко ще им струва пътуването по републиканските пътища.

Автобусният сектор се готви за безсрочен протест, ако не бъдат решени проблемите в него. Сред тях са нерегламентираните превози, предстоящото навлизане на тол системата за тежкия трафик, недофинансирането на сектора и други. Протестът е насрочен за 18 февруари, като ще бъдат спрени превози по редовни линии. Това съобщи пред БНР Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива.

Не искаме тол такси, обяви на пресконференция Георги Милошев, председател на Българска федерация пътнически транспорт (БФПТ). Според него проблемът е, че месеци преди старта на тол системата още не е ясно каква ще е тарифата за изминати километри и как тя ще се отрази на автобусните билети. Договорите ни за обществен превоз са сключени по закона за обществените поръчки, там има определена цена, която не може да бъде променяна. Говори се за главоломни допълнителни разходи, как ще ги покрием, тревожат се Милошев и колегите му.  До 16 август големите автобуси ще пътуват с винетки, но след това ще трябва да плащат тол такси, които отчитат изминатите разстояния.

Автобусните фирми са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и  до Министерството на финансите и министерството на транспорта. Според тях нерешените проблеми може да повлекат фалити в бранша. Ето защо са готови да вдигнат стачка и да блокират обществените превози в цялата страна. 

От регионалното министерство за пореден път обясниха, че екип на Световната банка разработва варианти за тарифиране, които ще бъдат предложени за публично обсъждане. МРРБ твърди, че е отворено за предложения и дискусии. Време няма, защото през август тол системата трябва да заработи. Но ресорното ведомството явно смята за нормално таксите да бъдат определени в последния момент. 

Един от големите проблеми пред бранша са междуградските превози на черно. Нелегални автобуси и микробуси са превзели 70% от пътническия автотранспорт, от което държавата губи по 300 млн. лева годишно, твърдят фирмите, които работят по правилата. Според тях в Наказателния кодекс трябва да се включи специален текст за криминалните превози. Институциите са сезирани, но нищо не предприемат, в НАП има много сигнали, а дори отговори не получаваме, оплакаха се превозвачите.  

Сериозен проблем на бранша е и недофинансирането на градския транспорт, което достига 50-60% за последните две години. В резултат повече от 60 български общини нямат договори с превозвачи. Общините не отпускат никакви средства от бюджетите си, а  транспортните фирми са длъжни да издават билети с намаление за определени категории пътници. В противен случай  ги чакат глоби - 1500 лева.

 

ЗА СТОТИНКА

Междувременно от началото на годината жителите на Търговище се возят по линия 11 само срещу 1 стотинка. Рекордно ниската цена е била предложена в рамките на конкурса, проведен от общината, в който са участвали много фирми. За други натоварени градски линии - №10 и №4, пътниците доскоро плащаха по 1.20 лв. в посока, но новите билети струват само 30 стотинки. Превозвачите свалиха цените, тъй като получават месечна субсидия от близо 2000 лв., обясниха от общината. 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С почти 5% намаляват продажбите на нови коли в България

15.02.2019

524 4
РВД ще обслужва и летището в Истанбул

15.02.2019

815 8
От 1 април касовият бон за гориво ще е с подробна информация

15.02.2019

228 4

Коментари

дена

 Няма да е лошо да спрът да возят , тъкмо ще живне БДЖ .

kempes

А ние обикновените българи, настояваме да се криминализира возенето на български граждани от турски произход през границата с цел манипулиране на избори в България.

Нека си ги возят турски компании.

Нека парламента въведе такса за преминаване на българо-турската граница от турски превозвач в размер на 50 000 евро на автобус.

Събраните средства да отиват директно във фонда за лечение на деца или за закупуване на болнично оборудване.

Влез или се регистрирай за да коментираш