facebook
twitter

Икономика

6 града търсят доброволци да им подарят нова печка или климатик

Общините, сред които и София, ще похарчат 16.6 млн. евро със съмнителен за въздуха ефект
931
Илияна Кирилова
Мерките по новата програма ще разчитат на добрата воля на столичани.

Шест общини ще си поделят 16.6 млн. евро за намаляване на замърсяването от битовото отопление на твърдо гориво. Това е първата голяма сума от европейските фондове по тази линия, която би следвало да стигне до домакинствата и въобще първата по-забележима програма у нас срещу замърсяването на въздуха. Ефектът от нея обаче на този етап изглежда доста спорен.

Столичната община и още пет общини - Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Монтана, представиха вчера официално проекта. От днес всеки жител на София, отопляващ се с дърва или въглища, може да подаде заявление в районното си кметство за безплатна смяна на домашната печка със система на пелети или газ, монтаж на климатик или за включване към „Топлофикация”, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Общата стойност на проекта за цялата страна е 16.6 млн. евро, от които 60 на сто са еврофинансиране, а 40% ще излизат от бюджета на съответната община. Заявеното намерение е с парите да се сменят около 10 000 печки на твърдо гориво, от които 5000 ще са в София. В момента в столицата с въглища или дърва се отопляват около 55 000 домакинства, припомни Фандъкова.  

Смяната на старите печки ще става изцяло доброволно и по инициатива на потребителите. Столичната община няма да има никакви други изисквания към кандидатите, освен домовете им да са законни. Това обаче означава, че извън обсега на програмата ще останат най-замърсяващите точки на града като Виетнамските общежития в „Красна поляна” и гетата, в които има много незаконни къщи. Освен това на практика кметството очаква хората доброволно да поискат да минат на по-скъп начин на отопление - част от тях сега се топлят с отпадъци, дрехи втора употреба и т.н. Кметът на София не обясни как ще се избягват злоупотреби с програмата - поясни, че ще се разчита изцяло на съзнанието на столичани.

Около проекта има още много неизвестни - няма информация как ще бъдат избрани фирмите, които ще доставят и монтират климатиците и печките, кой ще снабдява общините с пелети и т.н. Най-странна е опцията за включване към "Топлофикация" - не е ясно каква роля би имала общината тук и какъв стимул - потребителят. На всички питания Фандъкова и заместникът й по екологията Йоана Христова отговаряха, че след старта на кампанията по събиране на заявки ще се направи анализ и допълнително ще се реши как да продължи програмата. „На база на интереса и подадените заявления ще могат да се определят зоните за въздействие, както и целевите групи. Ако има нужда и интересът е много голям, ще се определят и допълнителни критерии“, заяви Фандъкова.

Информация за другите общини също липсва. Техните кметове почти не се изявиха в пресконференцията. Градоначалникът на Велико Търново Даниел Панов каза, че в неговата община ще се подменят 500 печки и ще се закупят две нови мониторингови станции. Той не поясни кога стартира проектът в неговата община и как градската управа ще кани и мотивира гражданите да минат от твърдо на екологично гориво. "При нас през зимата проблем с въздуха има само в два квартала в Стария град. Велико Търново е един от градовете с най-чист въздух", коментира Панов. На сайтовете на Търново, Русе, Монтана, Бургас и Стара Загора не се забелязват съобщения за началото на кампанията.

(БЕЗ)ПИЛОТНО

На фона на тези грандиозни намерения кметът Фандъкова вчера призна, че пилотният проект за смяна на отоплителни инсталации в Нови Искър, който обхваща едва 30 домакинства, върви трудно. Той се отчита като мярка срещу мръсния въздух от 2-3 години, но информация какъв ефект е постигнал няма.

Все още няма коментари

Още

"Пощенска банка" финализира сделката за "Банка Пиреос"

15.06.2019

1299 2
Главен съветник на Ердоган: Шансовете ни за Фолксваген нарастват

14.06.2019

3837 55
НСИ измери 3.5% годишна инфлация

14.06.2019

334 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×