facebook
twitter

Справочник

Миниатюра от Шарлот Бронте беше продадена на търг

90
Шарлот Бронте

Шарлот Бронте публикува романа „Джейн Еър“ през 1847 г., когато е на 31 години, но е погълната в света на литературата още докато е малка и е живяла в Западен Йоркшир. "Списанието на младия мъж" представлява колекция от 6 миниатюри, които бъдещата писателка е изработвала заедно с брат си Брануел Бронте. Именно една от тези миниатюри беше купена на аукцион в Париж от Музея на сестрите Бронте в родния им град Торнтън, предаде онлайн изданието artnet.

Шарлот, Брануел и двете им по-малки сестри Емили и Ан измислили въображаемото място Стъкления град, което се намира в Западна Африка и действието в "Списанието на младия мъж" се развива именно там. Интересното е, че една от сцените разказва за убиец, преследван от призраците на своите жертви. Огънят, който бушува в главата му, става истински и подпалва пердетата в стаята му. От Музея на сестрите Бронте казват, че тази история е предшественик на частта в "Джейн Еър", в която полудялата съпруга на Едуард Рочестър Бърта Мейсън запалва пожар на тавана, на който е затворена, и се хвърля в пламъците.

Ръкописът на "Списанието на младия мъж" е купен за 780 хиляди паунда. Това е вторият път, в който музеят се опитва да откупи ръкописа. Първият е през 2011 г., когато са  изпреварени от "Краля на ръкописите" Жерар Леритие, който излага миниатюрата в своя Музей на писмата и ръкописите в Париж редом до още 136 хиляди оригинални ръкописа и писма. Музеят обаче затваря през 2014 година, когато Леритие е осъден за финансова измама.

За да събере нужната сума, обществото обявява кампания за набиране на дарения. Повече от хиляда души се включват, сред които и почетният президент на Обществото на сестрите Бронте - актрисата и голяма почитателка на Шарлот Бронте Джуди Денч. По този начин музеят вече притежава четири от 6-те миниатюри, като една от тях е изгубена.

Още

„Смесна китка” ни разкрива непознатите Вапцаров и Д. Димов
Багряна с номинация за литературен Нобел през 1969-а

18.01.2020

758
Протести съпровождат връчването на Нобела за литература

11.12.2019

230
×