Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кой спечели най-престижните отличия за френска литература

Жан-Батист Андреа взе "Гонкур", а Неж Сино - "Фемина

07 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Новият носител на "Гонкур".

"Гонкур" - най-престижната френска литературна награда, беше присъдена на френския писател Жан-Батист Андреа за "Бди над нея" - история на любовта по времето на фашизма в Италия, предаде АФП. Сред претендентите за приза бяха още Ерик Райнхард - сочен за фаворит със своя роман "Сара, Сюзан и писателят", Гаспар Кьониг и Неж Сино.

52-годишният автор беше награден в 14-ия кръг - свидетелство за разногласията в журито на литературната награда, председателствано от Дидие Дьокоен, чийто глас се брои двойно. "Това е много емоционален момент, току-що избърсах сълзите си в таксито", каза Жан-Батист Андреа, пристигайки в ресторант "Друан", където наградата се връчва по традиция от повече от век. Само с четири романа зад гърба си, Андреа спечели най-престижното отличие за френска литература благодарение на обширната си творба, посветена на скулптурата и Италия - страната на баба му по бащина линия. 

Романът разказва за Мимо, който е роден в бедност и чиракува при скулптор на камъни. Той се влюбва в наследницата Виола Орсини и пътува с нея през годините, докато Италия не попада в лапите на фашизма. Спечелването на "Гонкур" гарантира значителни продажби през последните два месеца на годината, които са най-важни за книжарниците.

Въпреки че киното е първата му професия, Жан-Батист Андреа, който от малък се увлича по романите, иска да се занимава само с едно - да пише. Защо най-накрая да не напише романа, който таи в себе си? "Знаех как се пише сценарий, а не роман. Сценарият е ограничен, той е удобен, а в романа всичко е позволено", казва той. 

За нулев се смяташе шансът на единствената жена сред номинираните - Неж Сино, която спечели вчера наградата Фемина" с романа си "Тъжен тигър". Наградата "Фемина" е учредена през 1904 г. като реакция срещу женомразството на "Гонкур", чието връчване стартира година по-рано.

Наградата "Ренодо", обявено непосредствено след "Гонкур", беше присъдена на Ан Скот за романа й "Наглите". Творбата разказва за пристигането "насред нищото" на Алекс, композиторка на филмова музика, която решава да напусне Париж, за да преоткрие себе си, желаейки да живее "другаде и сама". Героинята е измислена двойничка на авторката, която напуска френската столица и заминава за Бретан, където живее понастоящем. Родена от майка руска фотографка и баща френски колекционер на изкуство, Ан Скот израства в Париж, преди да се премести в Лондон на 17-годишна възраст. Бъдещата писателка е била манекенка, барабанистка в пънк група и активна участничка в парижката ъндърграунд сцена. 

Скот не беше фаворит за наградата "Ренодо", за която се съревноваваха още Гаспар Кьониг с "Хумус", Лилия Асен с "Панорама" и Сорж Шаландон с "Разяреният".