Медия без
политическа реклама

Изложба „Мис Демокрация“ припомня зората на развлекателната индустрия у нас

Авторите на инсталацията Райна Тенева и Аарон Рот изследват положението на жената в политически новороденото общество

16 Юни 2024
Архивите могат да бъдат препрочитани и преразказвани...
Галерия Depoo
Архивите могат да бъдат препрочитани и преразказвани...

Галерия Depoo на столичната улица „Врабча“ 12 представя изложбата на Райна Тенева и Аарон Рот с предизвикателното заглавие „Мис Демокрация (не на политиката!)“. Тя се открива в понеделник, 17 юни, от 18.00 до 20.00 ч. и от галерията споделиха за „Сега“, че какво точно ще включва инсталацията на двамата автори няма да се знае със сигурност до самия вернисаж – в момента Тенева и Рот редят експозицията и съдържанието й все още е добре пазена изненада.

"Мис Демокрация" е името на един от многото конкурси за красота, които бизнесменът Иво Божков организира в началото на 90-те години. Намерени видеозаписи, документиращи някои от тези конкурси, провеждни в периода 1991-1997 в София, Шумен, Златни пясъци, Добрич дават фрагментирана представа за зараждащата се развлекателна индустрия в България. Взаимовръзките между материалната реалност на 90-те години, политически новороденото общество и позицията на жената в него са опорните точки, върху които се изгражда инсталацията на Аарон Рот и Райна Тенева.

Обществото, все още разтърсено от социално-политическата промяна, е готово да опитва всякакви рецепти за свобода, която така дълго му е била отказвана.

Конкурсите често следват сходни формати на провеждане. Млади момичета се представят пред съмнително жури, съставено от мъже бизнесмени, веднъж по бански и веднъж във вечерни рокли. В това време водещият на програмата представя останалата невидима за очите информация – име, зодиакален знак, професия… Задължителен въпрос от този лексикон е политическата ориентация на момичетата, твърдят авторите на изложбата.

Замислени и продуцирани от мъже, за да обслужват мъжкия поглед, в тези конкурси жените са „награда“, средство, изпълнител, капитал. Но тъй като изначално архивите не принадлежат единствено на миналото, а и на настоящето и бъдещето, те могат да бъдат препрочитани и преразказвани. Може ли капиталът от този архив – тялото, да бъде видян като средство за овластяване и противодействие, питат се Тенева и Рот.

Като взима назаем от характера на дискотеката на 90-те, инсталацията предлага спекулативен разказ за едно патриархално преобръщане. Проектът е резултат от съвместната работа на Райна Тенева и Аарон Рот като стипендианти на платформата за дигитални изкуства e-valuation 4.0 на фондация „Да Лаб“ с основатели проф. Венелин Шурелов, д-р Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков.

Изложбата „Мис Демокрация (не на политиката!)“ в галерия Depoo може да се види до 30 юни.

Райна Тенева (1986) има магистърска степен по медийно изкуство от Университета по изкуства и дизайн в Карлсруе, Германия. В работата си тя предлага медийни наративи, които приемат инсталационна, филмова или перформативна форма. Те произхождат от художественото изследване на частни и публични архиви, намерен фотографски и филмов материал. Във времена на пост-истина, архивната материя предлага територия за поставяне на въпроси, свързани с паметта, (де)конструирането на идентичността и спекулации, насочени към бъдещето, смята тя.

Аарон Рот е роден в Лос Анджелис (1998), а в момента живее и работи в София. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade school of Fine Art, Лондон. През 2022 г. заедно с Бояна Джикова и Викенти Комитски създават галерия „Пунта“ в София. Има самостоятелни изложби в изоставен супермаркет край Сточна гара в столицата, във FLUCA – Австрийския културен павилион към посолството на Виена у нас, в галерия "Сариева" в Пловдив и др.

e-valuation е платформа на фондация „Да Лаб“ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведенията им и тяхното представяне на професионална сцена. Основните цели са творческо развитие на авторите и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии. Дейностите по платформата e-valuation 4.0 се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Създаване“.

Последвайте ни и в google news бутон