Quantcast

Медия без
политическа реклама

Играта на бинго като сатирична антиутопия в Музикалния театър

29 Окт. 2018
Популярната в края на миналия век хазартна игра - бинго, води зрителите към антиутопичните послания на спектакъла.

Следващи представления: 
2 и 28 ноември, 12 декември

 

Сатиричният спектакъл The Bingo Project, представен премиерно на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски", бе приет топло от публиката и изпратен с овации на крака. Вихрушка от танци, изпълнени от балет "Арабеск", актьорската игра на Ники Станоев и музикалната жанрова разходка от Bingo Symphony Orchestra са компонентите на нетрадиционното представление, което хвърля поглед към злободневно-антиутопични теми. 

Действието се развива в неопределено бъдеще, където глобалното затопляне е факт, а бюрокрацията диктува всяка стъпка на обществото. Пред нея е безсилен и самият Дявол. Управляващият орган се нарича "Център за регулация". Всички традиционни институции са преживели развитие и дори метаморфоза: управлението, администрацията, бракът. За да оцелеят в този ад от бъдещето, героите на балета трябва да печелят проекти. Съпрузите Филип и Елена са победили в миналогодишния "Проект на годината" с идеята за социален център за възрастни хора. При официалното му откриване публиката разбира, че става дума за комерсиална Бинго зала. Тя се преобразява в балетна сцена, става арена на комични ситуации, горещи страсти и съперничество, дори се превръща в сватбен салон за красивата сватба между две от балерините. В сюжета се преплитат и мотиви от "История на войника" на Игор Стравински. Дяволът от класическата музикално-театрална притча оживява и се вселява в главния герой Филип. 

Музиката към балета е пресъздадена от Bingo Symphony Orchestra, които правят модерен прочит на произведения от Стравински, Шостакович, Прокофиев, Барток, Чайковски, Пиацола и Шнитке. Музикантите в групата - Евден Димитров, Орлин Цветанов, София Радилова, Младен Тасков, Стефан Горанов и Георги Маринов са известни джаз, рок, ъндърграунд и класически музиканти, подготвили изключително разнообразен и еклектичен репертоар за спектакъла на сцената на Музикалния театър. Някои от изпълнителите са част от състава на камерен ансамбъл "Софийски солисти" и симфоничния оркестър на БНР, други принадлежат към ъндърграунд групите "Воцек & Чугра", Slav de Hren, фънк и фюжън формацията Funky Miracle, концертират и преподават у нас и в чужбина.
Танците в спектакъла са представени от трупата на балет "Арабеск", който вече 50 години владее сцената на модерния танц у нас. Хореограф е Асен Наков, автор на сценографията и костюмите - Елица Георгиева. В ролята на Чиновника е талантливият актьор и комик Ники Станоев, който демонстрира завидни танцови умения на сцената. Модерният балет на сцената е допълнен със специалното участие на брейк групата Electric Force Crew.

Следващите представления на The Bingo Project изкуство са на 2 и 28 ноември и 12 декември.