facebook
twitter

Консулт

Самолетният ви билет "изгаря" заради COVID-19?

"Активни потребители" припомня какви са правата на пасажера при отменен полет
1 439
 Илияна Кирилова

Вашите права при пътуване със самолет при COVID-19

Има еврорегламент, който защитава по принцип правата на пасажерите. В него се предвижда при отменен полет пренасочване на пътника за „най-ранната възможност“.  Но в условията на коронакризата "най-ранно" може да означава значително забавяне - при високото ниво на несигурност, засягаща въздушното движение. Асоциация "Активни потребители"  припомня, че авиокомпаниите, които анулират полетите си, са длъжни да предложат на клиентите си избор между три алтернативи: възстановяване на заплатеното; пренасочване към друг полет при първа възможност; пренасочване към по-късна дата по избор на пътуващия.

Компенсации

Ако изберете да пътувате при първа възможност, имайте предвид, че може да ви се наложи да чакате дълго поради ограничения брой полети, които в момента се осъществяват вследствие на мерките на държавите в ЕС срещу вируса. Пътниците имат право на компенсации, ако техният полет е анулиран по-малко от две седмици преди датата на заминаване, освен ако не са в сила "извънредни обстоятелства". Това изключение може да бъде приложимо в случая с епидемията от коронавируса, тъй като мерките на официалните власти възпрепятстват нормалната дейност на авиокомпаниите. Ако се откажете от пътуване по свое желание, възможностите да си възстановите средствата зависят от условията, при които сте закупили билета си. Свържете се с авиокомпанията и потърсете информация.

Право на грижи

Съгласно европравилата  пътниците, засегнати от отмяна на полет, имат право на грижи: храна и освежителни напитки; настаняване в хотел, ако е необходимо, и транспорт до мястото за настаняване. Летищата трябва да предоставят помощ на пътници с увреждания и с намалена подвижност. Правото на грижи важи само за пасажерите, които чакат пренасочване за първия възможен полет.  То отпада в случаите, когато пътникът избере възстановяване на пълната цена на билета или поиска пренасочване на по-късна дата за негово удобство.

Все още няма коментари

Още

Авиопасажерът вече може да вземе до €1600 за изчезнал куфар

31.01.2020

494
САЩ глобиха "Луфтханза" с над $6,4 млн.

28.12.2019

2068 10
"Американ еърлайнс" удължи до ноември забраната за полети с "Боинг 737 Макс"

15.07.2019

899 10

Влез или се регистрирай за да коментираш