Quantcast

Медия без
политическа реклама

Климатикът - само от доказан производител и сертифициран монтажист

Зачестяват практиките нелицензирани фирми да продават уреди с ниско качество

14 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Търсенето на климатици расте, защото мнозина виждат в тях най-икономичния вариант за отопление тази зима. От Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) предупреждават потребителите да бъдат много внимателни в избора си на климатик - както по отношение на производителя, така и за изпълнителя на монтажа и поддръжката.

На пазара алармират за появили се несертифицирани фирми за работа с флуорни и парникови газове, които предлагат нискокачествени устройства и услуги за тяхната експлоатация. Затова потребителите трябва да бъдат внимателни при избора на климатик - не само кой е производителят, но кой е изпълнител на монтажа и на поддръжката на уредите. 

Когато има голямо търсене, на пазара се появяват множество фирми, които предлагат продукти и услуги. Проблемът е, че част от тях предлагат нискокачествени продукти без гаранции, некачествени монтажи и не могат да бъдат открити при опит за контакт, когато е възникнал проблем с предлагания от тях уред. Все повече потребители, жертва на такъв тип фирми, се свързват с нас за съвет и информация“, коментира Петър Хетемов от Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“. Оттам посочват, че производителите трябва непременно да бъдат сертифицирани за работа с флуорни и парникови газове, което гарантира качествена работа на устройството.

За отопление най-подходящи са инверторните битови климатизатори, тип сплит системи, които се инсталират най-бързо, но в същото време са с високи параметри, съветват от БАОВК. Европейският съюз налага ежегодно на производителите да вдигат енергийните класове, така че дори и по-скъпите модели ще спестят от сметките за ток заради високото ниво на енергоефективност.

На първо място трябва да се обърне внимание при какви температурни диапазони работи климатикът. За отопление трябва да се търсят уреди, които издържат на по-ниски температури. Препоръчва се да се избират и производители с традиции в производството на климатична техника. Това е важно от гледна точка на срока на експлоатация, начина на работа и не на последно място сервизното обслужване“, коментират още  БАОВК.

При покупката на климатик не по-малко важно е кой ще бъде изпълнител на монтажа и поддръжката на уредите. Дори да е закупен климатик с добри технически параметри, може да се появят проблеми с изпълнителя. Именно затова основната препоръка на специалистите от бранша е потребителите внимателно да се информират за опита на фирмите по монтажа и имат ли сертификати за извършване на инсталация на климатична техника и работа с фреони.

По повод опасенията, че масовото преминаване на отопление с ток тази зима може да доведе до претоварване на електропреносната мрежа и прекъсвания на електричеството, от БАОВК уверяват, че когато се ползват качествени уреди и качествен монтаж, подобни проблеми не може да има. "Съвременните климатици преминават през задължителни лабораторни тестове и имат много ниска консумация на енергия. При монтаж на климатични системи се правят изчисления за общото натоварване на домакинствата. В случай че това е изчислено правилно, се прави инсталация, която е съобразена с всички специфики и няма как да се стигне до претоварване на мрежата“, коментира Петър Хетемов. Освен това електроразпределителните дружества отпускат достатъчно мощност на всяко едно домакинство и винаги има излишък на енергията, който не е използван.