facebook
twitter

България

Властите още не знаят кой е разорал дюните до "Смокиня"

253
БГНЕС

Все още не е установено кой е разорал дюните до къмпинг „Смокиня”, нито дори под чие управление са те. В събота от снимки в социалните мрежи стана ясно, че дюните са унищожени от тежка техника, екоинспекцията в Бургас и Министерството на туризма започнаха проверки, но засега без резултат. Природните забележителности се намират в защитената територия "Пясъчни дюни Каваци".

Проверката на регионалната екоинспекция в Бургас от събота показа, че булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата. Част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана, а една от дюните е пресечена от тежката машина. Справка в кадастъра показала, че близо 300 кв. м от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост. Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, а плажът е отдаден на концесия. 

"Останахме не само изумени, но и възмутени с каква наглост са унищожени природни забележителности”, коментира пред bTV Тонка Атанасова, директор на РИОСВ – Бургас. От проверката обаче стана ясно единствено, че извършителите все още не са установени, а също и че не се знае дали дюните са в концесионната площ на концесионера. "Само установихме, че имотът действително е публична държавна собственост - плажна ивица", обясни директорът на РИОСВ.
В понеделник предстои нова проверка на РИОСВ, в която ще се включат и геодезисти, за да се определи дали разрушените дюни попадат в концесионната площ. Наказанието за унищожени дюни е от 1000 до 10 000 лв. "Ще бъдем безкомпромисни към извършителите", обеща Тонка Атанасова. Министерството на туризма също обеща проверка.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само за ден случаите на морбили се увеличиха с 6

18.02.2019

872 25
Гебрев: Не знам дали е идвал агент на ГРУ, но едва не умрях

18.02.2019

1436 34
ГЕРБ внесоха законопроект за връщане на стария праг на преференцията

18.02.2019

6426 139

Коментари

Danibus

Хе-хе, РИОСВ останали изумени и дори възмутЕни. Кой съгласува кадастралните карти при защитени територии и кой допуска собственици на дюни, да са лица различни от държавата. Дюните са част от пясъчната ивица и като такива не могат да бъдат нищо друго, освен изключителна, публична държавна собственост върху която стопанисването, опазването и контролът се извършва от Българската държава в лицето на министерския съвет и съответните държавни институции, вкл. от РИОСВ.

 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, 

 

Интересно след като до плажа  земите винаги са били държавни кой  и как сее здобил с терени?

ПРЪСТОВЕТЕ

Дюната, която никога вече няма да видим заради гледката на простак

 https://www.youtube.com/watch?v=IQPPF5JteT4

 

Всеки Юни с по-малко дюни, – гарантирано от ГРОБ!

Към 2015-та година 3273 декара от общо 4654 декара дюни по морето се намираха в частни имоти! Колко ли са днес? 

КОЙ ни открадна брега !?!

Влез или се регистрирай за да коментираш