facebook
twitter

България

Съдебната сага за бившия ректор на ТУ-Варна съвсем се заплете

409
ТУ-Варна
Проф. Венцислав Вълчев призова всички в ТУ-Варна да загърбят различията и да работят за връщане на академичния дух във вуза.

Техническият университет във Варна, прочул се с уволнения заради плагиатство ректор Росен Василев, вече е с нов ръководител. На 22 март Общото събрание е избрало проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за ректор, съобщава сайтът на вуза. Той е спечелил изборите с мнозинство от 95 гласа след второ гласуване. На балотажа 52-ма представители са гласували за втория кандидат - проф. д-р Драгомир Пламенов.

Проф. Вълчев обаче на практика ще е на поста само броени месеци, защото ще довърши мандата на плагиатора Василев, който приключва през юни. Тогава Общото събрание ще избира нов ръководител, вече с пълен мандат.

Росен Василев е първият уволнен заради установено плагиатство ректор на университет у нас. Постът бе поверен временно на проф. Розалина Димова.Тя пък освободи Василев като професор през ноември 2018 г. Той обаче обжалва заповедта й. 

Преди месец Варненският районен съд излезе с решение, че Росен Василев трябва да бъде възстановен на ректорския пост. Причината е формална - той бил освободен неправилно от временния ректор, а не от Общото събрание, което го е избрало. Решението на ВРС предизвика всеобщо недоумение, защото жалбата на Росен Василев е срещу заповедта на проф. Димова, с която тя го уволнява като професор, а съдът се е произнесъл за съвсем друго нещо - за ректорската му длъжност.  

Проф. Димова е обжалвала акта на Районния съд пред Окръжния съд във Варна, съобщиха от ТУ-Варна.

Все още няма коментари

Още

Кризата с барикадиралия се в апартамент в кв. „Овча купел” приключи

22.09.2019

1036 2
Открадната е част от контактната тролейбусна мрежа на Русе

22.09.2019

753 6
Домакинствата ще избират свободно доставчик на ток след 2020 г.

22.09.2019

837 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×