facebook
twitter

България

Шефът на Сухопътни войски намекна за напрежение в армията

Ген.Михаил Попов описа тежкото състояние на армията с необичайни метафори
1872
 БГНЕС
Командващият Сухопътни войски ген. Михаил Попов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев (от ляво на дясно) по време на празника.

Командирът на Сухопътните войски генерал Михаил Попов се оплака от подценяване на ръководената от него структура и даде да се разбере, че в българската армия изобщо не е толкова спокойно, колкото изглежда на повърхността.  "Често чуваме, че Сухопътните войски (СВ) са гръбнакът на въоръжените сили, но се грижим за гръбнака, когато стане късно. Първи сме по участие в мисии, учения и оказване на помощ при бедствия. В областите, свързани с финансирането, не можем да се класираме и в челната тройка", заяви ген. Попов  по време на церемония по повод празника на Сухопътните войски. "Това е може би защото не сме атрактивни. Може би защото аз не мога да правя вятър на този или онзи. Може би причината е, че не пълня ушите на хората, че сме най-важни, най-ценни, най-най. Смятам подобно поведение за неправилно", добави той в присъствието на върховния главнокомандващ и президент Румен Радев. Думите му определено намекват за скрито напрежение в армията и за фаворизиране на едни родове войски за сметка на други.
Очевидно генералът говори и за това, че проектът, по който трябваше да се модернизират Сухопътните войски с придобиването на 150 бронирани машини за 1.5 млрд.лв., се забави за разлика от останалите два - за ВВС, по който вече има сключена сделка, и за ВМС, който предстои да бъде финализиран съвсем скоро.

По време на словото си ген. Попов каза, че в сферата на модернизацията тази година той видял светлина в тунела за модернизация на Сухопътните войски, но по-късно надеждите му били попарени. "Пак сме в тунела, светим си с газения фенер и се надяваме", каза още той. Генералът сравни живота на Сухопътните войски с деветте живота на котката, но на войската й оставало малко живот. Той изтъкна, че войниците и офицерите  са тренирали по полигоните, помагат на населението и са там, където са необходими. "Няма от какво да се срамуваме", натърти Попов.

Президентът Румен Радев коментира от своя страна, че модернизацията на армията е единен процес. "Винаги съм настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно", каза той. Радев вярвал, че изоставането в модернизацията на Сухопътните войски ще бъде преодоляно. За него основният проблем бил липсата на кадри. Радев вярва, че те ще продължат да изпълняват отговорно задачите си. Тук има истински лидери и командири, отчете президентът по време на празника на Сухопътните войски. 

 

 

 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1812 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3096 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

834 4

Коментари

Хулиган

Безсмислената същност на генерали без армия.

Колкото и пари да им дадеш, никога няма да им стигнат...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-r...

The Rowdy American

150 бронирани машини за 1.5 млрд.лв.,

 По колко излиза едната?

Десет милиона?

 

Дохс_Читем

При нас системата ще бъде бонус-фалос.

дъртреалист

Че... 10 млн струват най-скъпите танкове.

Руските са 2.5.

Кви ще са тия бронемашини?

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Ква армия?!

дъртреалист

Шефовете..., не вършат работа...

Млади офицери трябват... подполковници :)

Влез или се регистрирай за да коментираш