facebook
twitter

България

Шабленското езеро е източено, за да се предпази резиденцията на МС

1450
От разпратени до медиите снимки на БДЗП се вижда значително опожаряване.

От Шабленското езеро е източен значителен обем вода, за да се предпази от наводнение намиращата се в съседство правителствена резиденция. Това стана ясно след сигнал на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и потвърждение от община Шабла.

По темата се включи и РИОСВ–Варна, с което случката стана парадоксална – екоинспекцията потвърди, че е разрешила прокопаване на канал в средата на февруари. В същото време констатира, че девет дни води са изтичали в морето, но в крайна сметка счете, че всичко е наред, защото езерото се било затворило само обратно.

БДЗП алармира и за опожарени стотици декари тръстикови масиви, като предположи, че и това е свързано с опазването на резиденцията. Кметът на Шабла Мариян Жечев заяви пред "Сега", че за огъня знае единствено, че е подаван сигнал на телефон 112 и екипи на пожарната са ходили на място. РИОСВ пък подмина темата с пожарищата и притесненията на еколозите.

Всичко това се случва в район от мрежата "Натура 2000". Кметът Жечев обясни, че са се наводнили избени помещения на резиденцията. След това правителствени служители поискали от общината мерки, а тя се обърнала към РИОСВ–Варна. В резултат бил прокопан канал, а източване според Жечев се е случвало многократно през годините. "Това са фактите, нищо не крием", заяви кметът. И дообясни, че след оттичането водното налягане намалява, което пък пречиствало изворите и сега течала доста по-чиста вода.

Според БДЗП нещата са почти апокалиптични: "Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро са установени на 9 март. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“. Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема. Каналът е широк 15-20 метра, което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата". Освен това каналът бил прокопан през дюни. Подобно източване като цяло противоречи на плана за управление и идеята за защитена зона, смята БДЗП.

РИОСВ обаче счита, че е действано според плана. Прокопаването било извършено в най-тесния участък, а изпускането – съгласувано в аварийни условия.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Карнобат започна подписка в защита на Миню Стайков

20.05.2019

47
Цацаров готов да даде публичен достъп до документите по семейна имотна сделка

20.05.2019

728 8
Хайко Маас: Решението за инвестиция е на "Фолксваген", политиката не се намесва

20.05.2019

1323 18

Коментари

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

сняг нямаше, февруари и март са сушави като никога от поне петнайсет години. В Добруджата житата са "плешиви" - тъй и не братиха и вместо педя и половина са три пръста. От де тая вода?

САТЪР
снимка на САТЪР

download от нета  има и взели $ за това деяние.

Казуса
снимка на Казуса

Да се напълни езерото до ръба! И когато цялото МС войнство отиде да си прави кефа в резиденцията, шлюзовете да се отворят на макс!

циникЪтхедонист

Като намалеят птиците, се увеличават комарите. 

Това лято почиващите от МС може да се окажат неприятно изненадани от промяната в обстоятелствата.

☺️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×