facebook
twitter

България

Русия опроверга Борисов и изгони български дипломат

Преди месец премиерът бе убеден, че Путин проявява разбиране и няма да има реципрочни мерки
1440
 Илияна Кирилова
Българското външно министерство си прибра един свой дипломат от Москва.

Русия опроверга премиера Бойко Борисов и изгони български дипломат като реципрочна мярка след избухването на шпионския скандал в София в края на октомври. 

"Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам ! Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание", коментира българският министър-председател тогава и обяви, че руският президент много разбира от тези неща и се надява, че Путин  ще оцени по достойнство защо гоним дипломата. Борисов благодари на Москва, че засега не е взела реципрочни мерки.

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи в Москва в четвъртък сутринта, където му бе връчена нота, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. "С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, МВнР на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.  Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок", добавиха официално от българското МВнР.

В края на октомври прокуратурата изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС е получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС.

Всъщност точно тогава се включи и премиерът Борисов да обясни колко разбран е Путин. Стана ясно, че дипломатът се е опитал да вербува ръководител на българска специална служба. Последният бил достоен и патриот и сам подал сигнал. И до момента не е ясно кой точно е това.

007

Случаят с руския дипломат дойде само дни след като на посещение в САЩ бяха и Сотир Цацаров, и неговият заместник Иван Гешев, както и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха приети на сравнително високо ниво, включително и в Белия дом, от съветник на Доналд Тръмп. Веднага след срещата "Свободна Европа" съобщи, позовавайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специалните служби били обсъждали шпионския скандал около движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов. Приоритетна тема от американска страна било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България, твърдеше "Свободна Европа".

 

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2079 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3121 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

848 5
×