Медия без
политическа реклама

Румен Радев обсъди с президента на Косово членството на страната в ЕС

30 Ноем. 2022
 Президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу и българският държавен глава Румен Радев.
БГНЕС
Президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу и българският държавен глава Румен Радев.

По покана на президента Румен Радев държавният глава на Косово Вьоса Османи-Садриу посети България. Двамата президенти проведоха среща на ''четири очи'', след пленарните разговори между официалните делегации на двете страни, се казва в прессъобщение на президентството.

"България подкрепя усилията на държавното ръководство и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължаване на реформите, за укрепване на институциите, за съдебна реформа, борба с престъпността и с корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС'', заяви Румен Радев. Държавният глава допълни, че България продължава да полага усилия за укрепване на сигурността на Балканите.

Българският президент засегна и темата за българите, живеещи в Косово. "Гражданите на Косово с българско самосъзнание да получат равни възможности с останалите граждани на Косово. Очакваме Косово да намери механизмите за защита на правата на българите. Благодаря на президента Османи за поетия ангажимент да работим за това", каза Радев.

"Общо изразяваме подкрепа за народа на Украйна. Благодарение на усилията на България има стъпки на ЕС за смекчаване на енергийната криза в региона. Страните от Западните Балкани трябва да докажат своята привързаност към ценностите на ЕС. Договорихме се за сформиране на работна група за разрешаване на проблемите и предизвикателствата в енергийната област. Ще окажем необходимата помощ и на Косово", посочи още Радев.

От своя страна, Вьоса Османи-Садриу заяви, че за Косово България е съюзник, партньор и приятел. И припомни, че до края на годината Косово ще подаде молба за членство в ЕС и се надява на подкрепата на страната си. "Разчитаме на подкрепата на България и се надяваме, че страната ви ще ни помогне да убедим и други европейски държави, че Косово подкрепя европейските ценности", заяви Османи-Садриу. Тя посочи, че решенията, взимани в Европа, следва да подпомогнат по-бързото присъединяване на държавите въз основа на собствения им принос. Това ще помогне да избегнем външна, недобронамерена намеса, която да дестабилизира Европа, заяви Вьоса Османи-Садриу.

На церемония в Гербовата зала  Вьоса Османи-Садриу връчи почетен медал на президента на Република Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR).

Още по темата