Quantcast
НЗОК ще плаща на по-малко фирми за медицински изделия | СЕГА
facebook
twitter

България

НЗОК ще плаща на по-малко фирми за медицински изделия

Изборът на продукти ще се ограничи, но се очаква цените да паднат
1 046
 Илияна Кирилова
Занапред болниците ще имат по-малък избор на медицински изделия, с които да работят.

От догодина здравната каса ще плаща и осигурява медицински изделия по нов начин, който вероятно ще срещне съпротивата на болници и доставчици и може да доведе до доста скандали. Идеята е догодина НЗОК да сключва договори само с ограничен брой производители или търговци за съответните медицински изделия и да плаща само за техните продукти. За част от изделията се очаква поетото от касата да е 100%, т.е. пациентите да не доплащат. Ще има обаче и лимит за пари или брой изделия, над който НЗОК няма да плаща. Промените са заложени в поправки на наредба, приети от Министерския съвет.

В момента касата сключва договори с много производители и търговци, от които болниците доставят изделия. Касата определя и цена, до която плаща, но тя е базова - за най-евтините продукти, и обикновено пациентите доплащат, като за изделия в сърдечносъдовата или неврохирургията сумите може да са и петцифрени.

Занапред касата ще сключва договор с по-малък брой производители или търговци за определената група изделия и ще плаща на тях. Кои ще са те, ще се избира според това дали тяхното изделие се плаща в поне 3 здравни фонда в ЕС и дали има поне 3 клинични проучвания за ефективността на продукта им. Другият критерий ще е разходоефективност, подобна на тази, която НЗОК смята да въведе и при лекарствата - т.е. най-ниската цена спрямо очаквания резултат от продукта. За някои от изделията в болничната помощ касата ще поема 100% от цената на изделието, но тъй като няма да има възможност да се ползва по линия на НЗОК продукт на друг производител, или ще е безплатно за пациента, или, ако от болницата му препоръчат друг продукт, ще трябва да си го плати 100%. Наскоро пред Надзорния съвет на НЗОК управителят на касата Дечо Дечев мотивира промяната с очакването фирмата, която спечели договор, да намали цените, защото ще получи по-голям обем доставки.

Въвежда се и още едно правило - касата ще определя максимална сума и брой изделия във всяка група - например стентове в съдовата хирургия, които ще плаща годишно. Идеята е така да се пестят пари и разходите да са предвидими.

Пред Надзорния съвет Дечев обясни, че промяната ще засегне стентовете "на първо място", защото те са близо 50% от разходите на касата за медицински изделия. Новото правило обаче няма да важи за ортопедията, където също се ползват много медицински изделия, "защото тя не е проблем на касата като разход. Там сме стъпили на българската става – 1000 лева. Т.е. там нямаме проблем", обяснява управителят. 

 

НЕДОВОЛСТВО

Очаква се промените да предизвикат отпор от болниците. "Това е проблемът, там ще атакуват. Демек вие ще вземете сега някакви боклуци и тук хората ще умират. Те точно в момента ги вкарват евтините, защото има определена цена за стент, и ти си вкарваш каквото искаш", смята Дечо Дечев.

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

4048
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3555
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1253