facebook
twitter

България

НЗОК ще плаща на по-малко фирми за медицински изделия

Изборът на продукти ще се ограничи, но се очаква цените да паднат
1037
Илияна Кирилова
Занапред болниците ще имат по-малък избор на медицински изделия, с които да работят.

От догодина здравната каса ще плаща и осигурява медицински изделия по нов начин, който вероятно ще срещне съпротивата на болници и доставчици и може да доведе до доста скандали. Идеята е догодина НЗОК да сключва договори само с ограничен брой производители или търговци за съответните медицински изделия и да плаща само за техните продукти. За част от изделията се очаква поетото от касата да е 100%, т.е. пациентите да не доплащат. Ще има обаче и лимит за пари или брой изделия, над който НЗОК няма да плаща. Промените са заложени в поправки на наредба, приети от Министерския съвет.

В момента касата сключва договори с много производители и търговци, от които болниците доставят изделия. Касата определя и цена, до която плаща, но тя е базова - за най-евтините продукти, и обикновено пациентите доплащат, като за изделия в сърдечносъдовата или неврохирургията сумите може да са и петцифрени.

Занапред касата ще сключва договор с по-малък брой производители или търговци за определената група изделия и ще плаща на тях. Кои ще са те, ще се избира според това дали тяхното изделие се плаща в поне 3 здравни фонда в ЕС и дали има поне 3 клинични проучвания за ефективността на продукта им. Другият критерий ще е разходоефективност, подобна на тази, която НЗОК смята да въведе и при лекарствата - т.е. най-ниската цена спрямо очаквания резултат от продукта. За някои от изделията в болничната помощ касата ще поема 100% от цената на изделието, но тъй като няма да има възможност да се ползва по линия на НЗОК продукт на друг производител, или ще е безплатно за пациента, или, ако от болницата му препоръчат друг продукт, ще трябва да си го плати 100%. Наскоро пред Надзорния съвет на НЗОК управителят на касата Дечо Дечев мотивира промяната с очакването фирмата, която спечели договор, да намали цените, защото ще получи по-голям обем доставки.

Въвежда се и още едно правило - касата ще определя максимална сума и брой изделия във всяка група - например стентове в съдовата хирургия, които ще плаща годишно. Идеята е така да се пестят пари и разходите да са предвидими.

Пред Надзорния съвет Дечев обясни, че промяната ще засегне стентовете "на първо място", защото те са близо 50% от разходите на касата за медицински изделия. Новото правило обаче няма да важи за ортопедията, където също се ползват много медицински изделия, "защото тя не е проблем на касата като разход. Там сме стъпили на българската става – 1000 лева. Т.е. там нямаме проблем", обяснява управителят. 

 

НЕДОВОЛСТВО

Очаква се промените да предизвикат отпор от болниците. "Това е проблемът, там ще атакуват. Демек вие ще вземете сега някакви боклуци и тук хората ще умират. Те точно в момента ги вкарват евтините, защото има определена цена за стент, и ти си вкарваш каквото искаш", смята Дечо Дечев.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Охрид изясняват "Чий е Гоце Делчев"

15.10.2019

977 6
Радев иска общоевропейски план при нова бежанска вълна към България

15.10.2019

206 1
Браншът предлага мерки след фалита на „Томас Кук“

15.10.2019

367 4

Коментари

ejko

Дано не стане така,че на този управител не му поставят "Българска става за 1000 лв",че тогава ще разбере дали "там нямаме проблем..."

Влез или се регистрирай за да коментираш

×