facebook
twitter

България

МВР най-накрая започна проверка заради либийския танкер

Случаят е попаднал в сводка на военноморското разузнаване на американския флот
1084
Архив: marinetraffic.com
Танкерът БАДР все още е в Черно море. Не се знае докога.

МВР проверява дали неин служител е участвал при операцията по предаването на либийски танкер на друг собственик в пристанището в Бургас на 21 декември м.г. Според сайта "Биволъ" служител на специалните полицейски сили (СПС) в София е бил дори разпознат от либийския капитан на кораба. Изданието посочва и името му. Извършва се проверка дали човек с такова име е на работа в МВР, казаха пред "Сега" от пресцентъра на вътрешното министерство. Според "Биволъ" мъжът е бил на кораба като част от охранителна фирма, която е помагала при операцията за смяната на собственика на плавателния съд. МВР ще проверява и това обстоятелство. Само допреди дни вътрешното министерство категорично отричаше на катера на Гранична полиция и на кораба да е имало хора на каквато и да е охранителна фирма.

Сегашното развитие на нещата е само част от скандала, който избухна покрай либийския танкер. Казусът предизвика напрежение между България и Либия, след като корабът БАДР беше задържан от българските власти и предаден във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера е либийска държавна компания. Либийските власти обаче твърдят, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски действия, и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води. Либийците твърдят, че завземането на танкера е станало с помощта на катери и служители на Гранична полиция и Морската администрация на България. Случаят стигна до ООН.

Веднага след като гръмна скандалът, от МВР обещаха да направят проверка на действията на Гранична полиция, но и до момента не е известно да има резултати от нея. От МВР и Морската администрация обаче твърдят най-общо, че техните действия са били помощни и като част от въвод във владение след осъществена публична продан на морския съд в полза на българска частна фирма „Булгаргеомин Лтд.“.

От фирмата обявиха, че в началото на 2018 г. Районният съд в Бургас е издал заповед за изпълнение на парично задължение, което длъжникът – „Либиан Навигейтър Лимитед“ – Малта, да заплати на кредитора „Булгаргеомин Лтд.“. То е в размер на 9 250 362 долара, представляващо вземане, обезпечено с морска ипотека, подписана на 14 септември 2017 г., върху моторния танкер BADR. Въз основа на нея на 20 ноември 2017 г. корабът бил арестуван. Последвала публичната му продан, в която се включва единствено „Булгаргеомин Лтд.“ и тя печели. Новият собственик го регистрира, сменя флага на панамски и го преименува на БДИН. По негово искане Морска администрация освобождава танкера да отплава. 

Министрите на транспорта Росен Желязков и на външните работи Екатерина Захариева обявиха, че в случая става дума за частноправни спорове. Според Желязков става дума за изпълнение на морска ипотека от гръцки нотариус, за която либийците обаче твърдят, че тя не е валидна.  "Този казус трябва да се реши в съда. Това е частноправен спор. Има съдебни дела, доста решения, доста дълга процедура", каза Захариева.

 

ОТЗВУК

Случаят е попаднал в сводката на опасностите за корабоплаването в световен мащаб на Службата за военноморско разузнаване на Военноморския флот на САЩ, съобщава maritime.bg. Това може да бъде видяно на адрес www.oni.navy.mil/Intelligence-Community/Piracy, като в търсачката бъде написано BADR. В рубриката "Резюме" е записано, че въоръжени мъже са се качили на либийския танкер на пристанище Бургас. "Биволъ" твърди, че Панама е започнала процедура за анулиране на регистрацията на кораба. Това се било случило след протест от либийската страна. Ако БАДР/БДИН остане без регистрация, той се превръща в кораб пария, който не може да влезе в никое пристанище, твърди още сайтът. Самият кораб се намира на 20 км от Созопол в международни води.

 

ДЕЛО

Прокуратурата е започнала разследване за превишаване на права срещу частния съдебен изпълнител в Бургас Тотко Колев, който е извършил публичната продан. Според прокуратурата той не се е съобразил с решение на Бургаския районен съд, което изрично спира действията му. Колев твърди, че в неговите действия няма нищо незаконно. "До момента нямам нито едно изпълнително действие, което да е отменено от съда, въпреки многобройните жалби от либийската фирма", казва той. Колев съобщи, че в деня на смяната на собствеността той не само не е бил на кораба, но не е бил и в България. Прокуратурата вкара в съда друго разследване срещу него - за действия отпреди 11 г.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

576 8
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

374 7
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

297 10

Коментари

ПРЪСТОВЕТЕ

Полицаите стажуват в структурите на СИК, ВИС и ТИМ или Мафията изпраща бойците си на стаж в полицията МУ?

независим експерт

Извършва се проверка дали човек с такова име е на работа в МВР

дано проверката приключи в близките години 

Влез или се регистрирай за да коментираш