Медия без
политическа реклама

МОН забрани на СМГ да провежда курсове през фирма на учителите

Използването на частно дружество приватизира името на училището и ощетява бюджета му, счита просветният министър

28 Авг. 2019
БГНЕС

Софийската математическа гимназия следва да преустанови предоставянето на подготвителни курсове за прием на ученици през частното дружество "СМГ учители" ООД. Организацията на подобно обучение през частна фирма представлява приватизиране на името на училището и ощетява бюджета му. Организирането на подготвителни курсове е  допустимо, но под шапката на училището, с отчисляване на част от сумите в бюджета му, така че да се изразходи в полза на учащите и работещите в него.

Това е написал в писмо до СМГ образователният министър Красимир Вълчев след проверка за извършваните подготвителни курсове в елитната гимназия. Писмото бе разпространено от оffnews, а от него става ясно, че гимназията рискува проверка от финансово-контролните органи, ако не се съобрази.

Подготвителните курсове за кандидатстване в СМГ се организират от учреденото през 2017 г. частно дружество "СМГ учители" ООД. Дружеството е собственост на 25 физически лица, учители, като всеки от тях има дял от 4% във фирмата. Видно от писмото на министър Вълчев, фирмата ползва материалната база на СМГ, като наемните отношения с гимназията са уредени. Въпреки това обаче МОН смята, че провеждането на обучението през частна фирма не е редно. Курсовете се извършват изцяло с ресурси на гимназията - учители и материална база и поради желанието на децата да учат в СМГ. Търсенето и цената на курсовете е предопределено именно от използването на името СМГ, което е приватизирано в ущърб на бюджета на училището. Това представлява отклоняване на публичен ресурс в частна полза, се казва още в писмото.

Според министерството извеждането на курсовете през фирма прави невъзможно и търсенето на отговорност, като създава предпоставки за нарушаване на принципа на състезателност. Не е ясно дали училището ще се съобрази с позицията на министерството, или ще се наложат допълнителни проверки.

ЗАКЪСНЯЛО

Кампанията за записване на ученици за учебната 2019-2020 г. е започнала още през юни, като включва както продължаващи от предходната година групи, така и сформирането на нови групи, става ясно от сайта на фирмата. По тази кампания може да са плащани такси. От просветното министерство уточниха, че ако такива са взети, съответното обучение може да приключи по досегашния ред. Цената на един тримесечен модул според публикации е 200 лв. Към момента няма данни за финансовите резултати от дейността на дружеството. 

Последвайте ни и в google news бутон