Медия без
политическа реклама

Митничари откриха над 3000 кутии цигари в самуни хляб

29 Апр. 2024

Митнически служилети на Дунав мост при Видин се натъкнаха на любопитна находка - над 3000 кутии контрабандни цигари скрити в издълбани самуни хляб. 

Конкрабандният товар е открит при проверка на излизащ от страната товарен микробус, който превозва хляб, според представените транспортни документи. Микробусът е сканиран с рентген и са забелязани подозрителни зони с различна плътност. При последвалата физическа проверка митническите служители откриват цигарите в шест касети с хляб. Тютюневите изделия са с български акцизен бандерол, т.е. може да се продават единствено на територията на страната. 

Акцизните стоки са задържани. На водача е съставен акт.

При преноса на цигари през граница над лимита за лична употреба, който в рамките на ЕС е четири стека, трябва да се предоставят акцизни документи, дори когато превозваните цигари са облепени с валиден български бандерол, посочват от Агенция Митници. Поради това нарушителите използват различни способи на укритие в опит да превозят тютюневите изделия без документи и да ги реализират на черно в Западна Европа, където цените на цигарите са по-високи.

Най-изобретателните нарушители използват за укритие кутии с хранителни продукти като кутии с вафли или бисквити, сокове, кафе, консерви и чували с кучешка храна и други. На пръв поглед опаковките изглеждат като фабрично запечатани, за да не привличат вниманието на митническите служители. Често цигарите са укрити само в част от стоката, а останалите продукти да са редовни.

Сканирането с рентген многократно ускорява проверките и ни позволява бързо да се отсеят редовните превози от тези, за които има съмнение, посочват от Агенция Митници.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

контрабандни цигари