Quantcast

Медия без
политическа реклама

И у нас започна дебат за пълна забрана на телефоните в училище

"Подкрепа" поиска по-решителни мерки в тази посока, директорите обаче са против

Илияна Кирилова
Няма как да се забрани на учениците да носят телефони в училище, смятат директори, учители и МОН. Важното е те да не се ползват за игри, а за образователни цели

Забраната за носене на мобилни телефони в училище, която Франция въведе наскоро, предизвика дискусии дали режимът за използване на смартфоните в клас да не се затегне допълнително и у нас. В специална позиция от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха промяна на училищния закон, в който да се вмени задължение за подписване на договор между образователната институция и семейството, който да включва изрична забрана за притежание и ползване на мобилен телефон в учебен час. Директори, учители и просветното министерство обаче акцентират на съществуващата и в момента забрана и по-скоро са против крайни мерки.

В закона за предучилищното и училищното образование още през 2016 г. бе записано, че учениците имат задължението да "не ползват мобилните си телефони по време на учебните часове". От синдикат "Образование" обаче посочват, че този текст не се спазва, а учениците си играят на смартфоните или си „чатят“ по време на час, защото "няма инструменти за противодействие на този порок", както и заради несъгласието на повечето родители. Оттам смятат, че проблемът може да се реши само със специални договори между семейството и училището.

"Законът забранява използването и говоренето по телефон в клас, но не и носенето им в училище и използването им за образователни цели", коментираха от просветното министерство. Оттам посочиха, че по преценка на учителите учениците могат да ползват смартфоните си за търсене на информация. "В дигиталната ера мобилните устройства са средства за намиране на информация", заявиха от МОН.

На подобно мнение са и доста училищни директори. Няма как телефоните да се събират на входа на училището преди началото на учебните занятия. Не е невъзможно чисто технически”, коментира пред Нова тв директорът на 51-во СУ "Е. Багряна" Асен Александров, според когото виновни за неспазване на разпоредбите са родителите, които се обаждат прекалено често на децата и по този начин пречат на учебния процес. По думите му е важно за какво се използват телефоните - за образователни цели или за запълване на времето. В класните стаи в школото му има специални калъфчета, окачени на стените, в които учениците оставят телефоните си по време на учебни занятия.

В 119-о училище "Акад. М. Арнаудов" телефоните на най-малките ученици се вземат в началото на часовете и се поставят в специални кутии. За големите обаче смартфоните са позволени с образователна цел. „Когато учителят има за цел определена образователна игра, при която може да се използва телефонът, ползваме телефона. Бъдещето на всички ни е в дигиталното пространство. Поколението в училище без телефон не може да живее. Тази забрана означава дистанциране на поколенията”, коментира директорът Диян Стаматов пред Би Ти Ви.

"Подписването на договори между семействата и училищата звучи несериозно. Няма как родителите категорично да поемат отговорност, че децата им няма да ползват телефоните си", коментира пък за "Сега" директорът на 107-о "Х. Крум" Данко Калапиш. Според него не е лошо телефоните да се ползват за образователни цели, когато се налага, но това рядко е нужно. Той е против използването на джиесемите за игри, затова в предишното му училище е възприел практиката за събиране на телефоните на децата в началото на деня и връщането им в края. "Така микроклиматът в училището се подобри", посочва Калапиш. В 107-о обаче телефоните, поне засега, не се прибират.

ПО СВЕТА

От синдикат "Образование" представиха данни за забраната на мобилни телефони в училищата в различни страни. "Във френските училища се подписва договор между семейството и училището и вече част от този договор е изключване на мобилния телефон в училище. Който не спазва правилото за изключения телефон (респективно и другите правила), се предупреждава и следва „изключване“ за 3 дни. Родителите нямат опция и практика за несъгласие или намеса в училищните политики", посочват оттам. Подобна била и ситуацията в Англия, където също е забранено използването на мобилни телефони в училище, като за учебни цели се ползват таблети с регулиран достъп до интернет. Според техните данни в Германия, в повечето от федералните провинции, е изрично забранено учениците в основен курс да влизат с телефон в училище, а за връзка с родителя при нужда има дежурен телефон. В Полша има забрана за ползване на мобилни телефони в час, която се налага с вътрешните правилници на училищата.

ДАННИ

Според "Подкрепа" 85% от учениците у нас имат смартфон, а 95% - профил във "Фейсбук".