facebook
twitter

България

20 години затвор за Иванчева пледира прокуратурата

285
Илияна Кирилова

По 20 години затвор за всеки от тримата обвиняеми по делото "Иванчева" поиска прокуратурата. Близо 4 часа продължиха в неделя пледоариите на тримата прокурори, които поискаха също и конфискация на цялото имущество на обвиняемите, глоба в максималния размер от 30 000 лв. и забрана да заемат обществена или държавна длъжност.

Като безскрупулни хора без морал описа прокуратурата Десислава Иванчева и Биляна Петрова. "Корупцията се шири у нас. Иванчева и Петрова са олицетворение на това", смятат от държавното обвинение.

Отстраненият кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров са обвинени за това, че поискали 500 хил. евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат преписката му за строеж в квартала. Двете жени бяха задържани преди година при показен 5-часов арест на централен столичен булевард. Преди дни обаче държавното обвинение остана без част от основните показания, на които разчиташе, след като Петко Дюлгеров се отрече от всичко, което е казал първоначално пред разследващите, и заяви, че показанията му срещу Иванчева са дадени под натиск от страна на служители на КПКОНПИ. 

От прокуратурата отчетоха като смекчаващи обстоятелства чистото съдебно минало на тримата и влошеното им здравословно състояние. Затова и исканата присъда е средно тежка - за получаване на подкуп в особено големи размери предвиденото наказание е между 10 и 30 г. затвор.

От защитата заявиха, че делото е пример за това как не се спазват правата на подсъдимите в рамките на досъдебното производство. По повод довода на обвинението, че Иванчева е искала дарение срещу задвижването на преписките за строеж, адвокат Димитър Марковски подчерта, че става дума за дарения, направени в полза на жителите на общината, а средствата били вложени в изграждането на детски площадки и зелени площи.

"Ще заведем дело срещу зам. главния прокурор Иван Гешев за подвеждане и неправилна информация по медиите, за клевета. Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите", коментираха преди началото на съдебното заседание Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Все още няма коментари

Още

Цацаров събра в ДАНС всички служби

20.05.2019

148
Градушка удари Северозападна България

20.05.2019

528 4
В Карнобат започна подписка в защита на Миню Стайков

20.05.2019

325 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×