facebook
twitter

България

Здравната каса се инати, че близо 1.4 млн. българи са неосигурени

Данните на НАП сочат двойно по-малък брой
1615

Процентът неосигурени през 2017 г. остава абсолютно същият като през 2016 г. Това излиза от отчета за изпълнението на бюджета на здравната каса за миналата година. В края на декември м.г. хората без вноски са 18.8% спрямо тези, които се водят задължително осигурени. Като абсолютна стойност неосигурените са 1 382 000 души. Това е с 10 000 по-малко в сравнение с края на 2016 г. Като процент обаче хората без вноски и тогава са били 18.8%.

Така се връща тенденцията броят на хората, които не плащат вноски за здраве, да намалява. Единствено през 2016 г. от касата отчетоха, че неосигурените са станали повече - с цели близо 74 000 души. Тогава от НАП обясниха ръста с предприети мерки за увеличаване на събираемостта - например, че вноски трябва да плащат и хора на граждански договори под минималния осигурителен доход. В края на 2015 г. обаче неосигурените са били 17.7%, което значи, че набелязаните от приходната агенцията некоректни платци са си останали такива, вместо да започнат да внасят осигуровки.

НЗОК продължава да работи с бюджет, изчислен при огромен брой неосигурени. Въпреки че данните към касата се подават от НАП, която събира вноските, анализите на самата приходна агенция, цитирани от Министерството на финансите, са други. Според тях българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са значително по-малко - към 719 хиляди души. Освен това от НАП отдавна твърдят, че половината от тези хора пребивават трайно в чужбина, а реално живеещите в България хора без вноски се движат между 400 000 и 550 000 души.

 

ОТЧЕТ

10.1 млн. лв. е излишъкът в бюджета на здравната каса за 2017 г., показват отчетните данни. Това се дължи на обичайното преизпълнение на приходите, т.е. ежегодно в бюджета се залагат по-ниски очаквани приходи от вноски от реалните постъпления. За 2017 г. по бюджет е трябвало да се съберат 2.279 млрд. лв. от осигуровки от работещи и работодатели (останалите над 1 млрд. лв. са от хазната, която осигурява деца, пенсионери и социално слаби). Събираемостта е по-висока и затова в течение на годината сумата е коригирана на 2.404 млн. лв. от осигуровки. 10 млн. лв. дори са отчетени след приключване на финансовата година, затова са в графа излишък. От касата искат тези пари да отидат в бюджета й за догодина. 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Томислав Дончев на спешна среща във ВСС за е-правосъдието

21.02.2019

172
Димитър Желязков - Очите остава в ареста

21.02.2019

51
Екоминистерството обвини популярния пътешественик Беър Грилс (видео)

21.02.2019

2117 19

Коментари

маргаритка2

Тотално се обърках. Излишък. А какви бяха ония циркове с неизплатените дейности в чужбина? Както и да е.

 

Бай Дан

Както е тръгнало - за всеки финансов министър ще има по 1 - 2 милиарда от здравни осигуровки за общия бюджет.

Докога бе сладури, това, което е за здраве, да не се дава за здраве?

Утринен зов

И сега парите ще стигнат, ако озаптят лакомията на някои частни болници. Но ако не го направят и 5 млрд няма да са достатъчни.

Утринен зов

А иначе 1.4 е немислимо, ако правилно го разбирам. Това прави 7 милиона задължително осигурени. Плюс над 2 милиона пенсионери и около милион до 18 год - че ние трябва да сме към 10.2 млн поне.

Apolitichen

Не го разбирате правилно?. Има “тънкости” в наш’та 4-4-2 защитна социална система, за които дори НЗОК не могат да се догадят.

Първо, НЗОК (тя нито събира парите, нито води отчет на платците) не прави разлика между “нарушени осигурителни права” (забавено плащане), “прекъснати осигурителни права” (окончателно захвърляне на българското гражданство) и неосигурени лица (ни една вноска от 1998 г. насам).

Второ, държавата “осигурява” неизвестен брой здравно неосигурени лица - от децата до ... 26 годишна възраст до “не пенсионерите” над 65 г. възраст (към 60 хил. души получават  социална пенсия поради старост при навършване на 75 г. Сиреч има още толкова без право на пенсия поради липсата на поне 15 г. трудов стаж “не пенсионери”, за които НЗОК плаща без да са осигурени).

Трето, има “гастрольори” - в случай на тежко лечение идват тук, плащат 36 вноски (1468 лв.) и още една-две и ... спестяват десетки хиляди левове, които иначе биха платили в Турция, САЩ или друга страна.

Докато няма персонален здравен картон (поименна електронна здравно-осигурителна карта) никога няма да знаем кой и как е осигурен. Дори и при “редовните платци”, работещите на трудов договор има с нарушени права, ако работодател е “честен частник” от рода на Валентин Захариев, Пеевски, Банев, държавата (Владислав Горанов) или други герои на нашето време.

Apolitichen

Събираемостта е по-висока

Събираемостта или вдигането на минималния праг с 11% осигуряват по-високите приходи?

Стоф

Пълното осигуряване е проста схема - изчислява се годишния бюджет за здравеопазване и се добавя в проценти към ДДС. Така всеки си плаща според потреблението, т. е. според възможностите си. 

Apolitichen

изчислява се годишния бюджет за здравеопазване

И колко да е бюджета за здравеопазване? 17% от БВП или повече? Поне да ударим в земята САЩисаните като ги настигаме.

 

Апропо, разходите за коломаски, анаболи, силикон ще се поемат ли от здравния бюджет?

чичата
снимка на чичата

знам ли

Влез или се регистрирай за да коментираш

×