Медия без
политическа реклама

Преди и сега

Свинска епопея

26 Юли 2018
Министерство на земеделието

В Румъния свирепства свинска чума и напира към България.

Министърът на земеделието Румен Порожанов не стои със скръстени ръце и не вика неволята, а заедно с компетентните служби се похвали, че се изгражда Велико преградно съоръжение, което пази северната ни сухоземна граница, за да предпази българска Добруджа от нашествие на чумави свине. Порожанов е и основател на Областен координационен щаб в Силистра, откъдето усилено се предприемат мерки срещу Баба Чума.

Съоръжението изглежда надеждно и вероятно може да спре болна свиня - ако е на умирачка. В интернет тръгна да обикаля видео с пъргава свиня, която прескача бая по-височка преграда. 

Но Порожанов и и главсекът на МВР Младен Маринов (квадратният човек на снимката) си харесват оградата. Даже не подозираме корупционен елемент, макар че някой е взел пари за изграждането на това непревземаемо съоръжение. Повече прилича на отчаян пиар - това е следващата фаза след кризисния пиар. А може и да свърши работа - след Голямото странджанско клане тия закачки с телени огради срещу мигриращи свине разведряват обстановката. 

В "После" пък се заровихме в архивите, защото помним, че проблеми със свинете по северната граница вече сме побеждавали - не ние лично, а "Новото време" и Тончо Токмакчиев. "Новото време" беше част от царската партия НДСВ, в края на първия царски мандат се отцепиха като самостоятелна партия, довършиха мандата със свой министър в царския кабинет и затихнаха откъм политически функции. Председател на "Новото време" е днешният началник в БНТ Емил Кошлуков. Времето, за което разказваме, са точно последните месеци на активен политически живот в "Новото време".

Ето и самата история, която изровихме, тя е напълно автентична. През април 2005 диви свине от румънски остров, подгонени от придошлите води на мътния Дунав, преплуваха до Силистра и направиха поразии, срещу които мигом се сформира въоръжена съпротива! Ловна дружинка от русенски нововремци обяви курс на въоръжена борба и актьорът Тончо Токмакчиев поведе на бой отряда. Ето каква дописка написа "После" в тия древни времена.

***

16 арил 2005. 

Феноменология на европейския дух. Глигани бегат от Румънско у нашенско на път към ЕС

Възрастен нерез в съпровод на половинката и челядта си изуми вчера призори охраната на хотел "Дръстър" в Силистра, на брега на Дунава. При опита да бъде пропъден, за да не шашка западните четиризвездни туристи, главата на петчленната фамилия съвсем се освини и разби оградата на паркинга. 10-има редеверейци се отзоваха одма на молбата на охраната да се сложи край на золумите или живота на могъщия самец. 
Постоянното местожителство на дивите свине - румънски остров до Силистра, бил залят от черешовите води на реката и те доплавали дотук, показа проверка. В десанта, осъществен по тъмно, участвали между 30 и 50 от островитянчетата. 3 от тях бяха постигнати от преждевременна гибел по централните улици на Силистра. Тленните им останки ще бъдат предадени на Дома за стари хора в града, ако експертизата установи, че ядивността им е на ниво. 
Други мигранти се криели в гората около крепостта Меджиди табия, обитавана от години от ентусиаст концесионер. Сгувичещото множество бе изтласкано в местността Орехова гора край града. Пътьом то разби фара на една полицейска кола, безуспешно се опита да се смеси с котките в двора на Градската болница и настрои позитивно местните ловци. На 120 км в посока Europe русенската политдружинка нововремска немедленно свика пресконференция. Своевременно информирана за дивите месодайни, тя - в лицето на Тончо Токмакчиев, обяви, че е вече пушка нарамила и на квик тича глиганен.

Още по темата