Медия без
политическа реклама

Социалните партньори дадоха път на спорната медицинска експертиза

Занапред за ТЕЛК ще се зачита водещото заболяване и още едно основно

Илияна Кирилова
Тристранката ненужно направи скандал от желанието на омбудсмана Мая Манолова да присъства на заседанието. Вицепремиерът Валери Симеонов се хвана за правилника и отказа да допусне Манолова в залата, защото нямало предварителна заявка за това. Тя обаче е инициатор на промени за пенсионирането на миньорите, които също бяха в дневния ред на заседанието. Промените не бяха гледани, защото официалният им вносител - Светлана Ангелова от ГЕРБ, липсваше.

След като веднъж беше отхвърлен от двата синдиката и национално представителните организации на хората с увреждания, вчера проектът на наредбата за медицинската експертиза получи неочаквано подкрепа в тристранката, с което шансовете му да мине нарастват. Част от работодателските организации обаче я одобриха само с условието тя да се тества шест месеца дали ще проработи.

С наредбата здравното министерство предлага промени в начина, по който се оценяват заболяванията и уврежданията и от който зависят редица плащания за хората с ТЕЛК като инвалидни пенсии и др. Първоначално МЗ предложи радикална реформа, според която процент инвалидност щеше да носи само водещото заболяване, но след протести, че това ще остави половината хора с увреждания без инвалидна пенсия, премиерът Борисов нареди наредбата да се оттегли. Екипът на Кирил Ананиев подготви компромисен вариант, в който по най-спорния въпрос - трупането на проценти, беше предложено освен водещото да се зачита и второ основно заболяване, но само ако носи над 50% неработоспособност. Сега няколко незначителни заболявания могат да подсигурят ТЕЛК със 100% неработоспособност и съответните придобивки. Заедно с тази наредба вървят и промени в организацията на комисиите, които трябва да разрешат кадровата криза в тях. Наредбата би следвало да се разглежда и в контекста на идеята хората с увреждания да минават две оценки - освен на заболяването и на работоспособността, която да се прави от друга комисия.

Категорична подкрепа промените получиха само от КРИБ. Промените в дейността на комисиите бяха подкрепени и от КНСБ. "На този етап подкрепяме начина, по който ще се извършва експертизата и по-конкретно това, че лекарите от ТЕЛК ще са на ротационен принцип, което значи, че корупционните практики ще станат по-малко. Въз основа на ротацията лекарите ще могат да поддържат своята специалност, докато сегашните са закотвени в комисиите. Оставаме обаче с резерви занапред, когато дойде и експертизата за работоспособността как двете ще се съчетаят, защото са органично свързани. Когато обсъждахме концепцията за реформа, искахме това да става комплексно, да виждаме цялостната картина, а не половината като сега", каза д-р Иван Кокалов от КНСБ. Експертизата на работоспособността би трябвало да се готви от друго министерство - на труда.
Един от основните въпроси - доколко НЕЛК ще е в състояние да ревизира по медицински път, а не само по документи решенията на предходните комисии, получи задоволителен и за двата синдиката отговор. При наличие на съмнения за вида и степента на неработоспособност, НЕЛК може да извършва и прегледи на лица, за които има съмнение. "В доклада към наредбата пише, че това ще става само по документи, но по време на дебата чухме друго. Така че ще изчакаме наредбата, за да видим какво ще излезе. Много хора сега са уплашени, че ще загубят правата си", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, като подчерта, че според него реформата е трябвало да тръгне от установяването на фалшивите ТЕЛК решения. След като цели села са с една диагноза, би трябвало да се започне оттам, посочи той.
Трите работодателски организации - БСК, АИКБ и БТПП, също склониха медицинската експертиза да заработи в рамките на шест месеца след приемането на наредбата, но с редица резерви. Едно от условията на работодателите е след първата крачка бързо да се направи и втората към експертизата на работоспособността.

ОЧАКВАНЕ
"Това, което се опитваме да направим, е да отрежем всички натрупвания, които бяха до 50-60% - от шипове или избити два зъба да се направи 90%. Всичко под 50% заминава. Очаквах аплодисменти и пълна подкрепа, а то какво стана", обърна се към работодателите вицепремиерът Валери Симеонов в опита си да изясни концепцията на наредбата.