Медия без
политическа реклама

Политиката на търговските войни

Европа готви ответни мерки на митата на Тръмп, които ще ударят производството в чувствителни за американските избори райони

19 Март 2018Атлантик
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп подава химикалки на металурзите, които бе поканил да присъстват, когато в четвъртък подписа в Белия дом указа за въвеждане на мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ.

Една от неприятните характеристики на глобалната търговска система е, че усилията за защита на работните места на гласуващите работници в една страна крият риск за работните места на избиратели в друга страна. Ето защо предложените от президента Доналд Тръмп вносни мита за алуминий и стомана с аргумента, че американските металурзи губят работните си места заради чуждестранната конкуренция, разтревожиха Европа - континентът също има металурзи, за които да се грижи, а работните им места до голяма степен зависят от достъпа до пазари като американския.

Този националистически търговски ход показа доколко политиката може да бъде глобална - Европа заплаши с ответни мита вноса на знакови американски стоки, произвеждани (неслучайно) в ключови райони с оглед предстоящите избори за Конгреса на САЩ. ЕС е вторият по големина износител на стомана за САЩ (след Канада) и обяви, че възнамерява да отговори на търговските мерки на Тръмп с мита върху вноса на стоки като американски бърбън и мотоциклети "Харли Дейвидсън".

Подобни ответни мерки помогнаха на ЕС преди години и накараха Джордж У. Буш да се откаже от митата върху стоманата, които бяха наложени през 2002 г. В четвъртък Тръмп подписа указ за въвеждане на мита, но остави вратички за "приятелски страни". "Имам право да покачвам или намалявам митата в зависимост от страната, имам право да добавям или махам страни от списъка", обясни Тръмп и подчерта, че щедростта му, дори към традиционни съюзници, все пак си има граници 

"Ако погледнете към страните от НАТО, където Германия плаща 1%, а ние - 4,2% от БВП, който е по-голям от техния, тук няма справедливост. Някои страни от НАТО дължат милиарди долари. Отбраната също е част от търговията - до известна степен те вървят ръка за ръка", каза той.

След като Джордж У. Буш се опита да наложи 30% вносно мито за стоманата през 2002 г., Световната търговска организация (СТО) отсъди, че така се нарушават глобалните търговски правила, и даде възможност на ЕС да заплаши с ответни свои мита. И те бяха насочени срещу мотоциклетите "Харли Дейвидсън", произвеждани в Мичиган автомобили, портокали от Флорида - щатът, където губернатор бе Джеб Буш, брат на тогавашния президент на САЩ. Други стоки бяха произвеждани в ключови за изборите щати и Буш даде заден ход.

Този път ЕС подготви списък с над 100 стоки, чийто внос е за 3,5 млрд. долара и които могат да станат обект на европейски вносни мита. И отново изборът им не е случаен на фона на задаващите се избори за Конгрес на САЩ. "Харли Дейвидсън" и бърбънът, които идват от Уисконсин и Кентъки, са щатите, от които са избрани републиканските лидери в Конгреса и Сената. Това се прави напълно съзнателно, с идеята да се повлияе на определени политически играчи. Портокалите са вътре, защото Флорида винаги е важен щат за изборите в САЩ", пояснява Матю Оксенфорд, изследовател на трансатлантическите икономически отношения в "Чатъм Хауз", Лондон.

Според Андре Сапир от европейския икономически изследователски център "Брюгел" преди ЕС да приведе мерките в действие първо трябва да се обърне към СТО и да обвини САЩ, че нарушават търговските правила. Сапир, който е бивш икономически съветник на председателя на Еврокомисията, припомня, че решението на СТО срещу американските вносни мита за стоманата през 2003 г. "даде зелена светлина на ЕС и на другите страни да предприемат контрамерки". Сега се очаква ЕС да постави под въпрос твърдението на администрацията на Тръмп, че тарифите са наложени, за да се защити националната сигурност на страната - предпазна мярка, която макар да се приема при определени обстоятелства, рядко е задействана. "Не разбираме как ЕС, приятели и съюзници от НАТО могат да бъдат заплаха за международната сигурност на САЩ. Доколкото разбираме, мотивите на САЩ са икономическа предпазна мярка, а не мярка в защита на националната сигурност", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. 

Ако САЩ се позоват на националната сигурност за налагане на митата, не е ясно как ще отговори СТО 

"СТО няма голям опит в решаване на такъв вид спорове", смята Оксенфорд и отбелязва, че решението на САЩ да атакуват с митата съюзници и и геополитически съперници може да отслаби силата на аргументите им. Дори и СТО да отсъдят срещу САЩ, малко вероятно е това да промени позициите на президента. Тръмп заплашва да изтегли САЩ от СТО, която обвинява в пристрастия срещу САЩ. "Губим почти всички дела в СТО, защото имаме по-малко съдии в сравнение с другите страни. Това е нагласена работа, не можем да победим", каза Тръмп през октомври.

От 2017 г. администрацията му упражни правото си на вето, за да блокира номинирането на съдии за вакантните места в 7-членния апелативен съд на организацията, който решава спорове между страни. Останаха 4-ма съдии, като мандатът на първия от тях изтича през септември. Когато това стане, ще останат само трима членове на съда, които да решават международни търговски спорове, обяснява Оксенфорд и изтъква, че не е ясно какво ще се случи, ако броят на съдиите в апелативния орган падне под трима.