Quantcast
Със странни мотиви КЗК спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Със странни мотиви КЗК спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия

Шест соларни парка се оказаха пречка за купуването на ЕРП-то, а тв каналът е твърде значим, за да бъде продаден
1 983
 Снимка: Архив
Познанството на министър Теменужка Петкова със собственика на "Инерком" Гинка Върбакова за малко да коства поста й в министерството. Тя подаде оставка, но премиерът Борисов не я прие. На снимката - Петкова поздравява председателя на КЗК и тясно свързана с ГЕРБ Юлия Ненкова.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изненадващо спря вчера две от най-коментираните в последните месеци сделки. Тя забрани на "Инерком България" да купи ЧЕЗ-България и така създаде прецедент. Блокирана е и сделката, в която най-богатият чех - Петр Келнер, се опитва да придобие дружеството - собственик на Нова телевизия - "Нова броудкастинг груп", и контролираната от нея фирма "Нетинфо". И в двата случая мотивите на комисията са повече от спорни. Решенията оставиха почти без думи кандидат-купувачите, които отказаха коментар дали ще обжалват.

КЗК отхвърля искането на пазарджишката "Инерком" за придобиване на ЧЕЗ-България, тъй като компанията притежава шест соларни парка и с тях създавала заплаха за монопол. Това поставя под въпрос дали друго дружество с подобен бизнес в страната би могло да купи активите на ЧЕЗ в България. Според запознати дружествата на купувача и продавача не могат да достигнат и 0.005% от цялото производство на ток у нас.

"Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група", пише в обосновката на КЗК.

Нещо повече - от комисията на Юлия Ненкова изтъкват, че сделката би довела до значително предимство на участниците в концентрацията пред техни конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. ЧЕЗ-България обаче и в момента е най-голямото от трите ЕРП-та у нас. Според в. "Капитал", когато преди седем години друга чешка компания - "Енерго - про", купи варненското E.ON, имаше много повече производствени мощности в страната (няколко ВЕЦ-а) в сравнение с активите на Гинка Върбакова. Тогава това не беше проблем. Днес вече е.

Стойността на сделката за активите на ЧЕЗ-България бе 326 млн. евро. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок, но от "Инерком" вчера се въздържаха да кажат дали ще се възползват от това. От централата на ЧЕЗ в Прага не отговориха на въпросите на "Сега" дали ще има нов конкурс за активите на компанията у нас.

С не по-малко абсурдни аргументи КЗК  спира засега и сделката за "Нова броудкастинг груп" и контролираната от нея фирма "Нетинфо". Инвестиционната компания PPF Group иска да купи активите на българската медийна група за около 185 млн евро. Според КЗК "в конкретния случай следва да се отчетат водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда".

Мотивът е повече странен, като се има предвид, че собственикът на PPF Group Петр Келнер няма други медийни инвестиции в България и покупката на "Нова броудкастинг груп" не може да увеличи неговото присъствие в страната. Въпреки това КЗК отказва с допълнение, че "придобиваната група "Нова бродкастинг груп" има водещи позиции, разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата и утвърден имидж".

"Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори", се казва още в решението.

Така излиза, че проблемът е в самата Нова телевизия, и не е ясно дали тя би могла изобщо да бъде продадена, тъй като констатациите на КЗК биха били валидни за всеки потенциален купувач. PPF Group има 14-дневен срок да реши дали да обжалва постановлението на КЗК.

 

ОТЗВУК

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова лаконично заяви, че произнасянето на КЗК по сделката за ЧЕЗ-България е мотивирано. По отношение на възможно бъдещо държавно участие в дружеството, Петкова изтъкна, че с приватизацията на ЕРП-тата държавата е "решила да излезе от този тип дейност и го е направила". И неясно заключи: "Има съответната процедура, разписана в закона, регламентиращ дейността на комисията. А стъпките - ще видим какви ще бъдат. Следваме закона".

БСП и "Обединените патриоти" приветстваха решението.

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви: "Не коментираме решенията на КЗК за ЧЕЗ, както и те - нашите". Според него развалянето на сделката няма да повлияе върху енергийната сигурност на страната. Дали ще бъде обявена нова процедура за продажбата на ЧЕЗ, или ще бъде преговаряно с някой от другите кандидати, засега също не е ясно.

 

СКОРОСТ

Произнасянето на КЗК по сделката за ЧЕЗ-България е повече от светкавично. Макар за сделката да бе обявено още през февруари, регулаторът зaпoчнa дa paзглeждa cлyчaя по същество в края на юни, cлeд ĸaтo изиcĸa дoпълнитeлни дoĸyмeнти. Подобни бързи произнасяния на КЗК досега се случваха най-вече по сделки на фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Неофициално се смяташе, че КЗК ще отлага до последно вземането на решение за продажбата на ЧЕЗ. "Обществената значимост на електроенергийния сектор изисква отговорно отношение, поради което КЗК ще призове обществеността за активно съдействие при предоставянето на всякаква информация и данни във връзка с планираното придобиване", изтъкнаха наскоро от КЗК за в. "Сега" в писмо, подписано лично от председателя й Юлия Ненкова. По-рано пък от комисията се застраховаха, че нямат право да проучват произхода на парите по сделката.

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24595 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8044 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18196 5

Коментари

генек

Мотивът е ясен - прикриване на следите...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Stern

председателя на КЗК и тясно свързана с ГЕРБ Юлия Ненкова.

Добре, разбрахме кой е пришпорил КЗК да се размърда и да отхвърли сделките по доста хумористични причини.

Очакваме да разберем защо.

Begemot
снимка на Begemot

Какви мотиви, какви закони. Каквото реши Баят, това.  Г-жа Ненкова със син депутат от ГЕРБ и съпруг конституционен съдия( излезъл със мнение, че депутат не може да се отзовава !) 

Странни били мотивите...ами те въобще са безсмислени, особено за Нова, но нали е взето решение .Това просто е измъкване на заден ход от ситуацията с Гинка, за Нова - не знам защо така е решено, ще се разбере.

zumer

 

КЗК- Комисия за защита на корупцията!

Мисля, че коментарите са излишни.

За ЧЕЗ пробваха по най-просташкия начин- не мина.

Но съм обеден, че сигурно вече има предварителен договор с някой велик китайски инвеститор / европейските и други сериозни фирми заобикалят България през девет държави/.

На последък са много популярни, после ще дойдат виетнамси и т.н..

За НоваТв, най вероятно някой не е платил процентите и затова. Напомнят му.

В случай, че плати ВАС ще отмени и ще разреши.

mi6osp.

Е, то остава освен къщата в Барселона да се размиришат ЧЕЗ и Нова телевизия...

 

Mavrodinov

Нова колко пъти се препродава? Ако е монополист, тогава да наредят разчленяване на собствеността и продажбата на други инвеститори на отделните парчета.  А по отношение КОЙ?

intel

 А КОЯ е Юлия Ненкова?

 

Бивша заместничка на Боко в Столична община

Майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков

Съпруга, верно екс, на бившия шеф на ВКС и настоящ конституционен съдия Румен Ненков, с помощта на ГЕРБ

Слушалка на Борисов

За всяка сделка се допитва до когото трябва

И ко стана ся?

Борисов спря Гинка и Келнер

нещо против?

kaLeko

Много широко сако има Нушито,сигур под всеки ръкав крие по един ядрен реактор.Някой знае ли колко тежи тази гусжа,и за Лила също питам?Любопитен съм колко време ще издържат на шиша на който ще ги пекат хората...

И тази,меко казано едра госпожа,ходи преди няколко месеца,да преговаря в Русия?Дано някой от преговарящите там,не умрял от смях.

Емотикон/ДВЕПМ/

Zelnik

Ще ми е много интересно да видя снимка на Борисов и от двете му страни, Павлова и Петкова.

В цял ръст.

Ще си я копирам и ще я подаря на пенсионерския клуб в махалата.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Няма съмнение, че Б.Борисов е спрял сделките. Нищо такова не може да "се случи" без негово знание. За първото/Гинка/ е горе - долу ясно, но за второто какви ли са причините?

BiBi_an

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова лаконично заяви, че произнасянето на КЗК по сделката за ЧЕЗ-България е мотивирано

Това, сметам, е достатъчно, за да се разберат "мотивите" за решението на КЗК... 

дъртреалист

за Нова - не знам защо така

Е кво има за чудене.

Друг трябва да е купувача, наш, с медиен опит.

И с будки за продажба на своите вестници.

 

Dedovec

Тия мотиви едва ли ще могат да издържат в съд. Особено в ненашенски съд.

onzi

ти да видиш. в труд:

С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на България, може да се приеме, че сделката е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност, заявяват от КЗК. 

https://trud.bg/кзк-спря-продажбата-на-чез-и-нова-тв-об/

къде са партнерите, дето твърдяха, че кевр не можела да прецени застрашава ли тази сделка националната сигурност или не? как кзк може, а кевр - не?

onzi

ако на някого му се чете цялото решение:

http://reg.cpc.bg/Dossier.aspx?DossID=300052646

ivm1976

Теменужка П'ткова:

Господарка на седмицата!

ivm1976

Тройката Гинка-Бойко-П'ткова изпулни келнерския номер "ако мине".

НЯКОЙ им е казал нещо и "не мина".

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Изчезна фейсбук страницата, разкрила барселонската афера

НЕ Е ЯСНО ДАЛИ Е ХАКНАТА ИЛИ ДОКЛАДВАНА

20-07-2018 г. 14:37 ч.

 

Групата „Да спрем разграбването на България“  във фейсбук, чиято поява разбуни духовете с разпространената от създателите й информация за „къщата в Барселона“ и „Мис Бикини“, като обвърза двете неща с премиера Борисов, е премахната от социалната мрежа днес.

 

Съмненията са, че групата е блокирана или докладвана от администраторите на Фейсбук.

На страницата бяха качени  два видеоклипа, в които се показваше луксозна къща в Барселона, в която се твърдеше, че живее манекенката Борислава Йовчева, представена от създателите на страницата като любовница на премиера Бойко Борисов. Според разпространената информация, в банковите сметки на фирми, регистрирани на името на Йовчева били постъпили и неясно откъде милиони евро.

 

Темата беше подробно разработена в няколко епизода на предаването „ЕвроДикоф“ по телевизия „Евроком“. След официално запитване от екипа на предаването получиха писмен отговор от премиера, в който той определи внушенията, правени от страницата, като фалшиви новини.

 

Създателите на клиповете бяха обещали в най-скоро време да публикуват и трето видео с допълнителна информация.

 

Етикети: барселонска афера | Борисов |

http://eurocom.bg/news/article/izchezna-feisbuk-stranicata-razkrila-barselonskata-afera

mi6osp.

Странните мотиви за спиране на сделката за ЧЕЗ си имали просто обяснение: ИНЕРКОМ са се съгласили предварително с условието за участие "Ако КЗК са против, сделка няма да има" .

Така че сделка нямаше да има дори ако КЗК бяха изтъкнали като мотив това, че Гинка носи обувки 39 номер, а не 37.

Някой се е погрижил предварително  лесно да може да бъде отказана сделката, без да се стига до неудобни въпроси.

Penchobre

Тогава това не беше проблем. Днес вече е.

 

Гербо Гинкин излиза  с план "Б". ?

Влез или се регистрирай за да коментираш