Quantcast
Президентът на Венецуела оцеля след опит за покушение | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Президентът на Венецуела оцеля след опит за покушение

Николас Мадуро държал реч на парад, когато край него гръмнали няколко експлозии
2720

Венецуелският президент Николас Мадуро оцеля при опит за атентат, след като няколко дрона с поставени на тях взривни вещества са били детонирани близо до него, докато изнася реч на церемония в Каракас, предаде АФП. "Това е нападение срещу президента Николас Мадуро", обяви министърът на комуникациите Хорхе Родригес след инцидента, който бил излъчен на живо.  Седем войници са ранени. 

Държавната телевизия, която предавала пряко церемонията, показва как Мадуро се оглежда объркан по средата на речта си, когато се чува взрив, а униформени членове на националната гвардия на Венецуела, строени за парада, разбиват редиците и панически се разбягват.

Експлозивни устройства са детонирани близо до президентския подиум и на още няколко места по време на парада. Властите твърдят, че Мадуро е "напълно невредим и в този момент изпълнява обичайните си задължения и поддържа постоянен контакт с висши политически служители, министри и висши военни лица". Ранените гвардейци са настанени за лечение в болница.

Самият Мадуро обвини за нападението президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос. "Това беше една атака с цел да ме убият. Те се опитаха да ме убият днес. Нямам съмнения, че името Хуан Мануел Сантос стои зад тази атака", каза Мадуро в предаване по държавната телевизия.

 

Междувременно ТАСС съобщи, че венецуелската въоръжена групировка Национално движение “Войници в тениски" е поела отговорността за опита за убийство на президента на страната Николас Мадуро. Представители на групировката са обявили, че са използвали два дрона с експлозиви C4, които не достигнали целта, тъй като били свалени от снайперисти.

Най-известният участник в групировката е офицерът Оскар Перес, който през юни 2017 г. от хеликоптер стреля по сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи в Каракас. През декември Перес пое отговорността за превземането на казармите на венецуелската армия в щата Миранда. През януари той беше застрелян от венецуелски сили за сигурност заедно с още шестима от групата. 

РЕАКЦИИ

Президентът на Боливия Ево Моралес заяви, че взривовете в Каракас са опит на САЩ и техните привърженици в региона да отстранят президента на Венецуела Николас Мадуро, предадеТАСС. „Ние категорично осъждаме новия акт на агресия и страхливото нападение срещу братския президент Николас Мадуро и боливарианския народ. След провалилия се опит да го свали по демократичен, икономически или военен път империята на САЩ и нейните лакеи се опитаха да извършат покушение срещу него“, заяви Моралес. Според него взривовете са „престъпление срещу човечеството“ и „само показват отчаянието на империята, която претърпя поражение от храбрия народ".


 

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

28788
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

6050
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

8117