facebook
twitter

Горещи новини

Избор на пенсионна формула ще е възможен до 2023 г.

Ще дадем възможност на хората да се пенсионират и по старата методика, каза социалният министър
1358
Илияна Кирилова

Правото на избор по коя формула да бъде изчислен индивидуалният коефициент за пенсия ще важи за следващите 4 г., т.е. до началото на 2023 г. Това съобщи днес социалният министър Бисер Петков.

"Никой няма да бъде ощетен. Това, което правим, са разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в Кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране и изчисляване на индивидуалния им коефициент да изберат да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат. Тоест, ако бъде подкрепена такава промяна, в бъдеще хората ще имат възможност, при заявяване за отпускане на пенсия, да поискат тя им да бъде изчислена и по старата методика, която беше действаща до края на 2018 г.”, коментира Петков.

От думите на министъра се разбира, че хората ще имат право да изберат да се пенсионират не само с трите години между 1997 и 1999 г., но и с трите най-благоприятни преди 1997 г., защото именно това беше старата методика. Първоначално управляващите имаха колебания дали да позволят да важи правилото за "златните" години преди 1997 г., тъй като за него се знае от 2015 г., а "сюрпризът" в бюджета на държавното обществено осигуряване в края на м.г. беше за отпадането на периода 1997-1999 г.

Петков обясни, че към момента могат да бъдат оценени ефектите в рамките на средносрочната бюджетна прогноза. „Знаете, че планирането върви в този период и затова предложението, което ще бъде направено, е тази възможност. Тя е преходна разпоредба и трябва да бъде за определен срок, да бъде валидна до началото на 2023 г., тоест период за 4 години напред”, посочи министърът. Това изявление е любопитно от гледна точка на досегашния стремеж на експертите да изкарат щетите нищожни - 9 млн. лв. за тази година в бюджета за пенсии на НОИ, който наближава 10 млрд. лв.

Хората, които вече са подали заявление или са получили пенсия според новите изчисления, ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляването й по старата формула, каза още Петков. По-рано обаче стана известно, че поради 4-месечния период за проучване на документите, до момента няма отпусната пенсия по новите правила.

„Още веднъж уточняваме, че промяната няма никакво отношение към настоящите пенсионери. Тоест в бъдеще повечето хора ще бъдат благоприятно засегнати от измененията в пенсионната формула, а за друга част от тях те ще бъдат неутрални, в смисъл, че ще могат да се пенсионират по досегашния ред”, каза още министърът.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Спестяванията за втора пенсия най-после надхвърлиха 3000 лв.

17.05.2019

Яна Николова

4057 4
Петков и днес успокоява, че стратегията за детето е спряна

17.05.2019

324 4
Ципрас обеща да свали ДДС за храните в Гърция

09.05.2019

266 2

Коментари

buratinob

След 2023 ще добавят и трета формула.

 

 

duch

Я трета формула, я само едно изискване:

ПЕНСИЯ СЕ ОТПУСКА САМО СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕ НА СМЪРТЕН АКТ НА ЖЕЛАЕЩИЯ ДА ПОЛУЧИ ПЕНСИЯ

ablepsia

ВСИЧКИ С ТРУДОВ СТАЖ ОТПРЕДИ 2000 Г. ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ПО СТАРАТА ФОРМУЛА!

ПРЕСТЪПНИЦИ, ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ ХОРА С  ТРУДОВ СТАЖ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА, С ЧИЙТО ТРУД Е СЪЗДАВАНО ОГРАБВАНОТО ОТ ВАС ДОСЕГА!!!

 

Sine_metu

Не мисля, че е искал това да каже.

В смисъл на „най- най- старата“ формула.

Покрай вождовете си и тия окончателно изперколясаха.

Две членоразделни думи? Забрави

Sine_metu

Слушай, Петков!

Узмете се най- сетне у раце и научете български!

Не банкянски - български, ако знаеш какво е това.

„Старата“, „новата“, „по- по- старата“, „най- най- новата“...

 

На луди направихте народа, бе.

А я едно въпросче с понижена трудност :

Ко праим при предсрочно пенсиониране?

 

Примерче :

Човекът, преди да му стоварите поредната дива каша на главата, е могъл да се пенционира редовно с да кажем 1 400 на 01.01.2021.

Да, ама не ще да ви бачка повече даром и ползва законното си, засега, докато не сте сгазили и тоя закон, право на предсрочно пенциониране.

Преди да сгазите Кодекса, беше ясно - минус 4,8% за година предсрочно.

Законната му намалена пенция сиреч, сиреч, сиреч - как работите за тоя? - значи е 1 332,8.

И намалената обаче е по- висока от тавана.

 

Въпросчето е :

Максималната ли ще намалявате или реалната?

95,2% от 1 200 ли ще му харижете или все пак 1 200?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×